Οι άνθρωποι με ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό θα μπορούσαν να δουν βελτίωση αν χάσουν βάρος, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας της Αυστραλίας διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έχασαν πάνω από 30 κιλά και κράτησαν τους υπόλοιπους δείκτες υγείας τους υπό έλεγχο, είδαν μεγάλες βελτιώσεις στα συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής.
"Η διαχείριση του παράγοντα κινδύνου είναι ένα κρίσιμο συστατικό διαχείρισης της κολπικής μαρμαρυγής", σημείωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Πράσανθαν Σάντερς.
Η κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ ) είναι ένα είδος διαταραχής του ρυθμού της καρδιάς που μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία , η υψηλή αρτηριακή πίεση , η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης.
Ο Δρ. Σάντερς και οι συνεργάτες του, εξέτασαν 150 άτομα ηλικίας 21-75 ετών με κολπική μαρμαρυγή για να δουν αν η απώλεια βάρους και η καλή διαχείριση των παραγόντων κινδύνου βοηθά στην μείωση των συμπτωμάτων. Οι συμμετέχοντες κατά την διάρκεια της έρευνας τέθηκαν σε ολιγοθερμιδικές δίαιτες , όπου τα γεύματά τους αντικαταστάθηκαν με χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη γεύματα ενώ έκαναν άσκηση τρεις φορές την εβδομάδα για 20 λεπτά.
Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για έναν μέσο όρο 15 μήνες. Κατά την έναρξη της μελέτης , οι συμμετέχοντες σε κάθε ομάδα σκόραραν - κατά μέσο όρο - μεταξύ 21 και 22 σε μια κλίμακα που μετρά τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής . Στο τέλος της μελέτης , οι συμμετέχοντες είχαν χάσει κατά μέσο όρο 15 κιλά και η βαθμολογία τους στην κλίμακα συμπτωμάτων της κολπικής μαρμαρυγής μειώθηκε στο 9.
"Οι περισσότεροι από τους ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν συμπεριληφθεί στη λίστα αναμονής για να υποβληθούν σε διαδικασίες κατάλυσης για την αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής", ανέφερε ο Δρ. Σάντερς προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρειάστηκαν τελικά να κάνουν την επέμβαση μετά το τέλος της μελέτης.