Πιο αδύνατα τα παιδιά που κοιμούνται περισσότερο

Πολλές έρευνες έχουν κατηγορήσει το πρόχειρο φαγητό, τα αναψυκτικά και τα γλυκά για την παιδική παχυσαρκία. Ωστόσο, μία νέα μελέτη φέρνει στο φως την είδηση ότι η λύση στην παιδική παχυσαρκία μπορεί να είναι η σωστή ποιότητα και ποσότητα του ύπνου.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Brown, εξέτασαν την επίδραση του ύπνου στις διατροφικές συμπεριφορές σε 37 παιδιά, ηλικίας 8 έως 11 ετών, 27% των οποίων ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Για την πρώτη εβδομάδα της μελέτης, ζητήθηκε από τα παιδιά να κοιμούνται όσο συνήθιζαν στην καθημερινότητά τους ενώ κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας, η ομάδα έπρεπε να μειώσει ή να επιμηκύνει το χρόνο του ύπνου τους. 

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας όπου τα παιδιά αύξησαν τις ώρες του ύπνου τους, ανέφεραν  ότι κατανάλωναν κατά μέσο όρο 134 θερμίδες λιγότερες την ημέρα, ζύγιζαν μισό κιλό μείον  και εμφάνιζαν χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης λεπτίνης, της ορμόνης που σχετίζεται με την πείνα και την ποσότητα του λιπώδους ιστού.

"Τα ευρήματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι ο επαρκής ύπνος στα παιδιά σχολικής ηλικίας θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για την πρόληψη και τη θεραπεία της παχυσαρκίας", δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Σαντέλ Χαρτ, ενώ προσέθεσε ότι το θέμα του ύπνου και των διατροφικών συμπεριφορών είναι μεγάλο και χρειάζεται περαιτέρω μελέτη σε βάθος.