Ελπίδα για θεραπεία εκφυλισμένων σπονδύλων με ενέσεις

Όσοι έχουν κάποιο πρόβλημα με τους σπονδύλους τους ξέρουν πόσο οδυνηρό μπορεί να είναι αυτό. Τώρα μια νέα μέθοδος που ανακαλύφθηκε γεννά ελπίδες για τη θεραπεία της κατάστασης αυτής. Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι με την έγχυση μιας βιολογικής ουσίας στον οργανισμό οι εκφυλισμένοι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι μπορούν να αναγεννηθούν.

Η μέθοδος έχει ήδη δοκιμαστεί σε ζώα αλλά και σε ένα μικρό αριθμό ανθρώπων.

"Δεν μπορούμε ακόμη να πούμε ότι αυτή η μέθοδος αποτελεί τη λύση γιατί θα πρέπει να δοκιμαστεί σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, τους οποίους στη συνέχεια θα πρέπει να παρακολουθήσουμε για κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσουμε να πούμε ότι πράγματι μπορούν να αναγεννηθούν οι εκφυλισμένοι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι. Είναι μία υποσχόμενη μέθοδος που έχει δοκιμαστεί και στο εξωτερικό και εδώ στην Ελλάδα σε μικρό αριθμό ασθενών" ανέφερε ο καθηγητής ορθοπεδικής στο ΑΠΘ Αναστάσιος Χριστοδούλου, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Πρόσθεσε ακόμη ότι, όπως γίνονται μελέτες για την αναγέννηση του αρθρικού χόνδρου με βλαστοκύτταρα, έτσι γίνονται και μελέτες για την αναγέννηση των εκφυλισμένων μεσοσπονδύλιων δίσκων με βλαστοκύτταρα, οι οποίες όμως βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Τα προβλήματα που προκαλεί η εκφύλιση των μεσοσπονδύλιων δίσκων αντιμετωπίζονται με χειρουργική θεραπεία, σπονδυλοδεσία ή την αντικατάσταση των φθαρμένων μεσοσπονδύλιων δίσκων με τεχνητούς δίσκους από μέταλλο και πολυαιθυλένιο. Όπως επεσήμανε ο κ. Χριστοδούλου, η ολική αντικατάσταση του δίσκου εφαρμόζεται κυρίως στην αυχενική μοίρα και λιγότερο στην οσφυική.

Η εκφύλιση των μεσοσπονδύλιων δίσκων αρχίζει από την ηλικία των 20-21 ετών κι όσο προχωρά προκαλεί πόνους στη σπονδυλική στήλη. "Το μόνο που μπορεί να κάνει κανείς για την πρόληψη είναι να μην σηκώνει βάρη, να μειώσει το σωματικό του βάρος και να έχει γυμνασμένο μυικό σύστημα" εξήγησε ο κ. Χριστοδούλου.

Μύθοι και πραγματικότητα για τη σκολίωση

Η σκολίωση είναι μια παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης που σε κάθε 1.000 μαθητές παρατηρείται σε 3-4.

"Είναι λάθος ότι η βαριά σχολική τσάντα ή η κακή στάση του σώματος στην καρέκλα προκαλεί σκολίωση. Το 90% των περιπτώσεων οργανικής σκολίωσης είναι άγνωστης αιτιολογίας, δηλαδή είναι ιδιοπαθής σκολίωση και μόνο για το 10% των περιπτώσεων γνωρίζουμε τα αίτια. Τείνει να θεωρηθεί ότι υπάρχουν γονίδια που ευθύνονται για τη σκολίωση. Αν βρεθούν τα υπεύθυνα γονίδια, τότε θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα με επέμβαση στα γονίδια" εξηγεί ο κ. Χριστοδούλου.

Η σκολίωση, όταν είναι μέχρι 40 μοίρες στους εφήβους, αντιμετωπίζεται με τη χρήση κηδεμόνων μέχρι την ολοκλήρωση της ανάπτυξης. Η χρήση κηδεμόνων δεν θεραπεύει τη σκολίωση, αλλά αναχαιτίζει την εξέλιξή της. Όταν η σκολίωση είναι μεγαλύτερη των 40 μοιρών, αντιμετωπίζεται χειρουργικά με βίδες που τοποθετούνται στη σπονδύλους, με οπίσθια προσπέλαση και σε βαριά περιστατικά περιστατικά και με πρόσθια προσπέλαση. "Με τις καινούργιες βίδες μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη σκολίωση μόνο με οπίσθια προσπέλαση, δηλαδή 'ανοίγοντας' τον ασθενή μόνο από την πλάτη και όχι από το θώρακα" εξήγησε ο κ. Χριστοδούλου.