Εικοσιένα γονίδια σχετίζονται με τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μία νεότερη ανακάλυψη από τους ερευνητές από 145 ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Τα ευρήματα αυτά που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Genetics, θα μπορούσαν να ενισχύσουν σημαντικά την κατανόηση της νόσου. "Είναι πραγματικά δύσκολο να θεραπεύσουμε μια ασθένεια, όταν δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι την προκαλεί", δήλωσε η καθηγήτρια Τζούλι Γουίλιαμς, από το πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα DNA από 17.000 ασθενείς και από 37.000 υγιή άτομα, από 15 χώρες, και διαπίστωσαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της νόσου. Συγκεκριμένα, ένα από τα νέα γονίδια που ανακαλύφθηκαν ως παράγοντας κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ, είναι ήδη γνωστό ότι εμπλέκεται στην απορύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης δύο άλλων νευροεκφυλιστικών παθήσεων, της νόσου του Πάρκινσον και της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Η ανακάλυψη των 11 νέων γονιδίων έρχεται να προστεθεί στα δέκα γονίδια που εντοπίστηκαν το 2009, και αναμένεται να συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση της νόσου Αλτσχάιμερ. "Αν και αυτή η νέα ανακάλυψη έχει πραγματικές δυνατότητες , η πραγματική αξία θα προέλθει όταν εντοπιστούν τα ακριβή γονίδια που συμβάλλουν στην εξέλιξη της νόσου, τον τρόπο με τον οποίο συμβάλλουν και πώς αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε πρακτικά οφέλη για τους ανθρώπους που ζουν με την ασθένεια", εξήγησαν οι ερευνητές.
Ωστόσο, τόνισαν ότι αυτή η νέα ανακάλυψη ανοίγει νέους δρόμους για την αναζήτηση πιο αποτελεσματικών θεραπειών κατά της νόσου.