Όταν η ζάχαρη μας αφήνει… πικρή γεύση

"Ζάχαρη: Γλυκιά με μια πικρή επίγευση". Αυτό τον τίτλο έχει μια νέα μελέτη της Wall Street bank της Credit Suisse που αποτυπώνει τις σοβαρότατες επιπτώσεις της ζάχαρης στην υγεία των ανθρώπων παγκοσμίως.

Βέβαια το θέμα δεν είναι κάτι νέο, όμως κάποια στοιχεία είναι πράγματι σοκαριστικά όπως παρουσιάζονται. Και ειδικά αυτά που δείχνουν πόσο εκτός ελέγχου έχει φύγει το θέμα.

400 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

4,8 εκατομμύρια πεθαίνουν ετησίως από τη χρόνια αυτή πάθηση.

470 δισ. δολάρια. Αυτό είναι το ετήσιο κόστος για τα συστήματα υγείας παγκοσμίως από παθήσεις που σχετίζονται με την κατανάλωση ζάχαρης - ήτοι το 10% των συνολικών δαπανών.

Μέχρι το 2020, που θα πάσχουν από διαβήτη θα αγγίξει τα 500 εκατομμύρια.

Η κατανάλωση της ζάχαρης άρχισε να αυξάνεται στα 1970 όταν στο επίκεντρο μπήκαν οι καρδιαγγειακές παθήσεις κι έτσι "ένοχα" κρίθηκαν τα λιπαρά.

Έτσι άρχισαν οι βιομηχανίες να βάζουν ζάχαρη στα πάντα προκειμένου να νοστιμίσουν.

Το 17% όσων τρώμε κάθε μέρα είναι ζάχαρη!

Σε παγκόσμια κλίμακα, κάθε άνθρωπος καταναλώνει 17 κουταλάκια ζάχαρη την ημέρα!

Αυτό σημαίνει μια αύξηση 45% σε σχέση με πριν 30 χρόνια.

Το μέγιστο επιτρεπτό ασφαλές όριο είναι 6 κουταλάκια για τις γυναίκες και 9 για τους άνδρες.

Το 43% της ζάχαρης που καταναλώνουμε είναι από αναψυκτικά.

Ένα τενεκάκι αναψυκτικού έχει περίπου 8 κουταλάκια ζάχαρη.

Η κατανάλωση ζάχαρης σχετίζεται με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, τόπο διαμονής και επίπεδο εκπαίδευσης.

Διαβάστε την πλήρη έρευνα εδώ.