Τα στεροειδή μπορεί να οδηγήσουν σε αποβολή του εμβρύου

Για αρκετό καιρό, υπήρξε μια διαμάχη στο κατά πόσο η παροχή στεροειδών βοηθά τις γυναίκες που έχουν χάσει τις πολύδυμες κυήσεις.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Warwick κατέδειξαν ότι τα χαμηλά επίπεδα στεροειδών οδηγούν σε αποβολές .

Η επιστημονική συζήτηση περιστράφηκε γύρω από ένα τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται κύτταρα NK , τα οποία εμφανίζονται σε υψηλότερα επίπεδα στις μήτρες των γυναικών που αποβάλουν .

Οι ειδικοί μέχρι σήμερα πρότειναν την λήψη στεροειδών σε αυτές τις γυναίκες ενώ δεν ήταν σαφές πώς τα κύτταρα αυτά μπορούσαν να προκαλέσουν μία αποβολή.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, τα ΝΚ κύτταρα είναι απλώς ένας δείκτης για κάτι πιο σοβαρό συμβαίνει στο ενδομήτριο. Η μελέτη έδειξε ότι, τα χαμηλά επίπεδα στεροειδών μειώνουν τις πιθανότητες η ίδια η μήτρα να δεχθεί το έμβρυο και αυξάνουν τον κίνδυνο η ίδια η μήτρα να βλάψει το έμβρυο που εμφυτεύεται.

"Είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες να μην λαμβάνουν από μόνες τους στεροειδή, γιατί είναι μια κατηγορία που θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερο κακό", επεσήμαναν οι ερευνητές.

Ο Νικ Μάκλον, καθηγητής της γυναικολογίας και μαιευτικής στο πανεπιστήμιο του Southampton, δήλωσε ότι έλειπε μέχρι σήμερα η επιστημονική γνώση σχετικά με το τι συνέβαινε σε μία αποβολή, ενώ τόνισε ότι "αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα για την κατανόηση των αποβολών και η πύλη προς την κλινική δοκιμή".