Ευρώπη: Ένας στους οκτώ θανάτους από πάθηση στους πνεύμονες

Οι παθήσεις των πνευμόνων ευθύνονται για 1 στους 10 θανάτους στην Ευρώπη με το κάπνισμα να είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου , σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας .

Η έκθεση με τον τίτλο "Ευρωπαϊκή Λευκή Βίβλος των Πνευμόνων", αναφέρει ότι οι θάνατοι από τον καρκίνο των πνευμόνων και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια θα αυξηθούν κατά την επόμενη εικοσαετία, λόγω της συχνότητας του καπνίσματος κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Εκτός από τον καρκίνο των πνευμόνων και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οι άλλες δύο σοβαρότερες και πιο θανατηφόρες παθήσεις των πνευμόνων είναι οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος (στις οποίες ανήκει η πνευμονία) και η φυματίωση, οι οποίες περιλαμβάνονται στον κατάλογο των δέκα κυριότερων αιτιών θανάτου παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την έκθεση , μεταξύ των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης , αυτές οι ασθένειες αντιπροσωπεύουν τον ένα στους οκτώ θανάτους . Το Βέλγιο εμφανίζει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από πνευμονικές αιτίες (117 ανά 100.000 κατοίκους), ενώ υψηλά ποσοστά έχουν επίσης η Δανία, η Ιρλανδία και η Ουγγαρία. Τα χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζουν η Φινλανδία, η Σουηδία και η Κύπρος (54, 56 και 57 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, αντίστοιχα). 

Τα δεδομένα της "Λευκής Βιβλου" δείχνουν επίσης ότι το ήμισυ του συνόλου του κοινωνικο - οικονομικού κόστος των αναπνευστικών νόσων μπορεί να αποδοθεί στο κάπνισμα .Συγκεκριμένα περιγράφει το κάπνισμα ως « το πιο σημαντικό κίνδυνο για την υγεία στην Ευρώπη» και υποστηρίζει ότι το κάπνισμα είναι η κύρια αποτρέψιμη αιτία θανάτου από ασθένειες όπως ο καρκίνος του πνεύμονα , χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ( ΧΑΠ) και στεφανιαία νόσο .Ενώ τα ποσοστά καπνίσματος σε πολλές υψηλού ποσοστού θανάτου χώρες ,όπως η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μειωθεί σημαντικά από το 1970 , η έκθεση αναφέρει ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από αυτές τις συνήθειες είναι η διατήρηση των περιστατικών καρκίνου του πνεύμονα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, σε υψηλά επίπεδα .

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρίας καθηγητή Φρανσέσκο Μπλάζι, "έως το 2030, όπως εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι τέσσερις πιο θανατηφόρες πνευμονικές παθήσεις θα αποτελούν την αιτία για έναν στους πέντε θανάτους παγκοσμίως από έναν στους έξι το 2008. Στην Ευρώπη, η μελλοντική αύξηση των θανάτων από καρκίνο των πνευμόνων και χρόνια αποφρακτική πνευμονοποάθεια αναμένεται να εξισορροπηθεί από την μείωση των θανάτων από λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος και τη φυματίωση".