Οι άνθρωποι που άλλαξαν τις διατροφικές τους συνήθειες προς το καλύτερο μετά από μια καρδιακή προσβολή έτειναν να ζουν περισσότερο από εκείνους που δεν υιοθέτησαν ένα υγιεινό τρόπο διατροφής, υποστηρίζει μία νέα αμερικανική μελέτη.
Ερευνητές από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ στη Βοστώνη , μελέτησαν το πώς οι βελτιώσεις στην διατροφή μπορεί να συνδέονται με βελτιώσεις στον τομέα της υγείας μετά από μια καρδιακή προσβολή . Από την μελέτη φάνηκε ότι όσοι υιοθέτησαν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές μετά από μία καρδιακή προσβολή, είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία και 40% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο , σε σύγκριση με εκείνους που δεν βελτίωσαν την διατροφή τους.
Για τη νέα ανάλυση της ομάδας οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από 2.258 γυναίκες και 1.840 άνδρες που δεν είχαν ιστορικό καρδιακής προσβολής , εγκεφαλικού επεισοδίου , καρδιαγγειακών παθήσεων ή καρκίνου , όταν άρχισαν να συμμετέχουν στην έρευνα στα μέσα της δεκαετίας του 1970 και τα μέσα της δεκαετίας του 1980 , αλλά όλοι αργότερα έπαθαν καρδιακή προσβολή .
Οι ερευνητές ανέθεσαν στους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ειδικά ερωτηματολόγια με βάση τα οποία θα ανέφεραν τις τροφές που κατανάλωσαν καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας , τους ξηρούς καρπούς , τα ζαχαρούχα ποτά , τα λαχανικά , τα λίπη , το αλκοόλ , τα δημητριακά ολικής αλέσεως και το αλάτι που. Κατά τη διάρκεια των μελετών , υπήρξαν 1.133 θάνατοι από όλες τις αιτίες . Από αυτούς , 558 ήταν συνδεδεμένες με καρδιαγγειακή νόσο.
Από τα αποτελέσματα της μελέτης φάνηκε ότι μιας καλής ποιότητας διατροφή μετά από μια καρδιακή προσβολή ήταν συνδεδεμένη με περίπου με 24% λιγότερους θανάτους από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με την χαμηλής ποιότητας διατροφή.