Η χρήση κοκαΐνης μπορεί να αλλάξει τη δομή του εγκεφάλου μέσα σε λίγες ώρες, δημιουργώντας το "πρώτο βήμα" της εξάρτησης από τα ναρκωτικά, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.
Πειράματα που πραγματοποήσαν σε ζώα οι ερευνητικές ομάδες του University of California, στο Berkeley και του UC San Francisco, έδειξαν ότι - λίγο μετά τη λήψη του φαρμάκου- άρχισαν να αναπτύσσονται νέες δομές που συνδέονται με τη μάθηση και τη μνήμη. Οι επιστήμονες ερεύνησαν τις δενδριτικές ακάνθους, που εμπλέκονται στο σχηματισμό μνήμης.
Οι ποντικοί με τις περισσότερες αλλαγές στον εγκέφαλο έδειξαν μεγαλύτερη προτίμηση για την κοκαΐνη, διαδικασία την οποία οι επιστήμονες περιέγραψαν ως "μαθησιακή εξάρτηση του εγκεφάλου".
Μάλιστα, σύμφωαν με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience, το μέρος ή το περιβάλλον στο οποίο λαμβάνονται τα ναρκωτικά, παίζει σημαντικό ρόλο στην εξάρτηση, ενώ η διαφορά στις δομές του εγεφάλου, μπορούσε να εντοπιστεί 2 ώρες μετά την πρώτη δόση.
Στα πειράματα, οι ποντικοί είχαν τη δυνατότητα να εξερευνούν ελεύθερα δυο πολύ διαφορετικούς θαλάμους-ο καθένας με διαφορετική οσμή και ύφασμα επιφάνειας.
Όταν επέλεξαν κάποιον αγαπημένο, οι ερευνητές τους ενέχυσαν κοκαΐνη στον άλλο θάλαμο.
Ένα είδος μικροσκοπίου laserχρησιμοποιήθηκε για να κοιτάξουν οι ερευνητές στον εγκέφαλο των ζωντανών ποντικών και να αναζητήσουν δενδριτικές ακάνθους. Περισσότερες άκανθες παρήχθησαν όταν ενέχυσαν κοκαΐνη στους ποντικούς, σε σύγκριση με νερό, υποδεικνύοντας ότι δημιουργήθηκαν νέες μνήμες γύρω από τη χρήση ουσιών.