Ένα τεχνητό αυτί από ζωικό ιστό κατασκεύασαν οι επιστήμονες του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Interface» της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας . Το αυτί έχει την ευελιξία ενός πραγματικού αυτί, λένε οι ερευνητές και η τεχνική με την οποία δημιουργήθηκε μπορεί μια μέρα να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τα άτομα τα οποία έχουν χάσει τα αυτιά τους ή έχουν παραμορφωθεί εξωτερικά.
Το βιονικό αυτί έχει το κανονικό ανατομικό ανθρώπινο σχήμα και συνιστά το τελευταίο επίτευγμα στο πεδίο της τρισδιάστατης τεχνητής ανασύνθεσης οργάνων, τα οποία στο μέλλον θα μπορούν να αντικαθιστούν τα φυσιολογικά όργανα που έχουν καταστραφεί ή είναι παραμορφωμένα και δυσλειτουργικά εκ γενετής. Οι ερευνητές πήραν τους ζωντανούς ιστούς από αγελάδες και πρόβατα οι οποίοι τοποθετήθηκαν γύρω από ένα εύκαμπτο συνθετικό σκελετό από σιλικόνη και τιτάνιο, σε τρισδιάστατο σχήμα ενός πραγματικού ανθρώπινου αυτιού. Αυτό στη συνέχεια εμφυτεύτηκε σε έναν αρουραίο του οποίου το ανοσοποιητικό σύστημα είχε κατασταλεί και επέτρεψε στο αυτί να αναπτυχθεί.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τόμας Θερβάντες ανέφεραν πως το αυτί βρίσκεται ακόμα σε φάση τελειοποίησης και θα χρειαστεί αρκετή έρευνα προτού χρησιμοποιηθεί ως κλινικό μόσχευμα σε ασθενείς. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι σε μερικά χρόνια θα μπορούν να παρέχουν πλήρως λειτουργικά συνθετικά υποκατάστατα αυτιών σε παιδιά που πάσχουν εκ γενετής από παθήσεις των αυτιών όπως η μικρωτία (υπερβολικά μικρά και ανεπαρκώς ανεπτυγμένα αυτιά).