Εμφύτευσαν ψεύτικες αναμνήσεις σε ποντίκια

Ερευνητές κατάφεραν να εμφυτεύσουν ψεύτικες αναμνήσεις σε ποντίκια, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μελλοντική διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο το είδος αυτό των αναμνήσεων επηρεάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η ερευνητική ομάδα του Κέντρου Γενετικής των Νευρικών Δικτύων "RIKEN-ΜΙΤ" στη Σαϊτάμα της Ιαπωνίας

ήταν σε θέση να κάνει τα ποντίκια να συνδέουν λανθασμένα ένα ευνοϊκό περιβάλλον με προηγούμενη δυσάρεστη εμπειρία από διαφορετικό περιβάλλον.
Οι ερευνητές προετοίμασαν ένα δίκτυο νευρώνων να ανταποκριθεί στο φως, κάνοντας τα ποντίκια να ανακαλούν το δυσάρεστο περιβάλλον. Όπως αναφέρεται στο Science, στους εγκεφάλους των γενετικά τροποποιημένων πειραματόζωων εμφυτεύθηκαν οπτικές ίνες ώστε να διοχετεύουν παλμικό φως. Η τεχνική αυτή, γνωστή ως οπτογενετική, είναι ικανή να κάνει ξεχωριστούς νευρώνες να ανταποκρίνονται στο φως.

Όπως συμβαίνει με τα ποντίκια, οι ανθρώπινες αναμνήσεις αποθηκεύονται σε ομάδες κυττάρων, τα αποκαλούμενα "κύτταρα της μνήμης" και όταν ένα συμβάν ανακαλείται αναδομούνται τμήματα αυτών των κυττάρων, όπως στην περίπτωση της συμπλήρωσης των κομματιών ενός παζλ.

Έχει καλά τεκμηριωμένο ότι η ανθρώπινη μνήμη είναι εξαιρετικά αναξιόπιστη γεγονός που επισημάνθηκε για πρώτη φορά από μια μελέτη στη δεκαετία του '70. Απλές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο μια ερώτηση τίθεται μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη ένας μάρτυρας από ένα συμβάν, όπως ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα για παράδειγμα.

Στην περίπτωση όμως του πειράματος των Αμερικανών ερευνητών, τα ποντίκια ανακαλούσαν μια ψευδή ανάμνηση, η οποία ήταν αδύνατον να ξεχωρίσει από την πραγματική, υπό τη λογική ότι προκαλούσε αντίδραση φόβου στα κύτταρα σχηματισμού της μνήμης του εγκεφάλου τους.

"Υπάρχουν τόσα πολλά εγκεφαλικά κύτταρα για κάθε διαφορετική ανάμνηση, και διαφορετικοί συνδυασμοί μικρών κυτταρικών ομάδων που ενεργοποιούνται κάθε φορά. Οι διαφέροντες αυτοί κυτταρικοί συνδυασμοί μπορούν εν μέρει να εξηγήσουν γιατί οι αναμνήσεις μας δεν είναι στατικές όπως μια φωτογραφία, αλλά διαρκώς μεταβαλλόμενες. Αν λοιπόν θέλεις να εστιάσεις σε μια συγκεκριμένη ανάμνηση, θα πρέπει να την εξετάσεις σε κυτταρικό επίπεδο. Κάθε φορά που νομίζουμε ότι θυμόμαστε κάτι, μπορεί να επιφέρουμε αλλαγές στην ανάμνηση αυτή, χωρίς πάντοτε να το συνειδητοποιούμε", εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Λιου.