Το γαστρικό bypass, θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2

Μερικοί ασθενείς μπορούν να θεραπευτούν από τον διαβήτη τύπου 2 μετά από επέμβαση γαστρικήςς παράκαμψης, σύμφωνα με  ερευνητές των ΗΠΑ. Η μελέτη τους έδειξε ότι παρακάμπτοντας το στομάχι, τα έντερα αναγκάζονται να "εργαστούν" σκληρότερα, χρησιμοποιώντας περισσότερη ενέργεια , με αποτέλεσμα να κρατούν τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος υπό έλεγχο.

Οι ερευνητές, ωστόσο, δηλώνουν ότι ένας υγιής τρόπος ζωής είναι ο καλύτερος τρόπος για την αποφυγή της νόσου. Ο Διαβήτη τύπου 2, το οποίο είναι κυρίως το αποτέλεσμα κακής διατροφής και έλλειψης  άσκησης, είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει σημαντικές επιπλοκές καθώς μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση, απώλεια άκρων και  καρδιακές παθήσεις.

Ερευνητές στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης, στις ΗΠΑ, εξέτασαν το πώς ένα είδος της χειρουργικής επέμβασης απώλειας βάρους μπορεί να επηρεάσει τον  διαβήτη.  "Η γαστρική παράκαμψη είναι η πιο αποτελεσματική διαδικασία απώλειας βάρους, αλλά θεραπεύει και το διαβήτη. Αν ξέραμε πώς λειτουργεί αυτό  θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε νέες θεραπείες που δεν απαιτούν χειρουργική επέμβαση", τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Νικόλας Στυλόπουλος.

Η απώλεια βάρους από μόνη της μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2, όμως, φαίνεται ότι η κατάσταση θεραπεύεται και πριν την απώλεια των κιλών. Η πρόκληση για τους ερευνητές ήταν να καταλάβουν που πήγαινε η επιπλέον ζάχαρη η οποία θα έπρεπε να καταλήγει στο αίμα. "Παραδόξως, βρήκαμε ότι η  ζάχαρη χρησιμοποιείται από τα έντερα –τα οποία μετά την παράκαμψη του στομάχου θα πρέπει να "εργαστούν" σκληρότερα",  εξήγησε  ο Δρ Στυλόπουλος.

Η μελέτη έδειξε ότι η ώθηση των ενεργειακών αναγκών των εντέρων αντιπροσωπεύει το 64% της μεταβολής των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ενώ η απώλεια βάρους και οι ορμονικές αλλαγές βοηθούν ακόμα περισσότερο στην θεραπεία του διαβήτη .

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το σημαντικό είναι τώρα να βρουν τρόπους για να ενεργοποιήσουν τα έντερα για να παράγουν το ίδιο αποτέλεσμα, αλλά χωρίς την ανάγκη της χειρουργικής επέμβασης.