Μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια κατάφερε να σχεδιάσει κάποιες ενώσεις που μιμούνται τα φυσικά χαρακτηριστικά που χρησιμοποιεί το σώμα για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Bioorganic & Medicinal Chemistry , γεννούν νέες ελπίδες για τον έλεγχο της υπέρτασης .
Οι επιστήμονες μελέτησαν τις ιδιότητες ενός πεπτιδίου που ονομάζεται κατεστατίνη που δεσμεύει τους νικοτινικούς υποδοχείς που βρίσκονται στο νευρικό σύστημα, και δρα σαν φάρμακο στα ενεργά κέντρα του. Στη συνέχεια, πήραν τα ευρήματά αυτά και τα εφάρμοσαν σε εργαστηριακά πειράματα, αποκαλύπτοντας ενώσεις που μειώνουν επιτυχώς την υπέρταση. "Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ανάλογα μπορεί να σχεδιαστεί ένα φάρμακο για να ταιριάζει με τη δράση του συγκεκριμένου πεπτιδίου, που το σώμα χρησιμοποιεί για την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης", δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Ντάνιελ ο Κόνορ .
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το πεπτίδιο της κατεστατίνης ενεργεί ως φύλακας για την έκκριση κατεχολαμινών - ορμόνες που απελευθερώνονται στο αίμα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου με σωματική ή συναισθηματική πίεση. Ένα φάρμακο λοιπόν που μιμείται τη δράση της, θα επιτρέπει στους ανθρώπους να ελέγχουν τις ορμόνες που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Η έρευνα αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα κατηγορία θεραπειών για την υπέρταση, μια ασθένεια που επηρεάζει περίπου 76 εκατομμύρια άτομα, ή περίπου τον ένα στους τρεις ενήλικες, στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την American Heart Association.
Η υπέρταση βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία και είναι ο κορυφαίος παράγοντας κινδύνου για νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα κοινό και θανατηφόρο παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, η υπέρταση εν μέρει μόνο ελέγχεται από τα σημερινά αντιυπερτασικά φάρμακα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν σοβαρές παρενέργειες.