Και επίσημα επιβεβαιωμένο είναι το πρώτο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείκου, το οποίο εκδηλώθηκε σε κάτοικο της Αρτέμιδας, στην Ανατολική Αττική.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί ο άνδρας που μολύνθηκε μετά από τσίμπημα κουνουπιού, είναι ηλικιωμένος με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.
Στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτών, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα των ετών 2010-2012 και τη διεθνή βιβλιογραφία, έχει ήδη προειδοποιήσει ότι αναμένει τη κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου τόσο σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας που καταγράφηκε κατά τα προηγούμενα έτη, όσο και σε νέες.
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία εντομολογικής επιτήρησης του Κέντρου από την Αττική υποδηλώνουν ότι στη συγκεκριμένη περιοχή έχει αρχίσει η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου από τα τέλη Μαΐου 2013, ενώ πρόσφατα η ομάδα ερευνητών της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σήμανε υγειονομικό συναγερμό και για την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των απλών κουνουπιών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς δεν εκδηλώνουν συμπτώματα ή αυτά είναι ιδιαίτερα ήπια.
Όμως, οι γιατροί υπογραμμίζουν ότι πιο ευάλωτοι οργανισμοί - όπως είναι οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς - είναι πιο επιρρεπείς στο να νοσήσουν βαριά.
Μέτρα προστασίας
Οι ειδικοί επιμένουν στην χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σητών, κουνουπιέρων κλπ, ενώ τονίζουν ότι είναι σημαντική η αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κλπ).
Επίσης, και σύμφωνα με τις ίδιες οδηγίες, είναι προτιμότερο το πότισμα των φυτών και του γρασιδιού να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες.
Επιπλεόν, σε επίπεδο κοινότητας συστήνονται συστηματικές κουνουποκτονίες, απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων, καθαρισμός αγωγών ομβρίων υδάτων και άλλα μέτρα υγειονομικής διαχείρισης περιβάλλοντος.