Τα ω3 λιπαρά οξέα “απειλή” για τον προστάτη

Οι υψηλές συγκεντρώσεις ω3 λιπαρών οξέων αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με μια δεύτερη μεγάλη μελέτη από επιστήμονες του Κέντρου Έρευνας Καρκίνου Fred Hutchinson. Τα τελευταία ευρήματα δείχνουν ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις των συμπληρωμάτων  EPA, DHA και DPA που προέρχονται από τα ιχθυέλαια, συνδέονται με ένα αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της τάξεως του 71%. 

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν μια μελέτη του 2011 που δημοσιεύθηκε από την ίδια επιστημονική ομάδα που ανέφεραν παρόμοια σύνδεση μεταξύ των υψηλών συγκεντρώσεων στο αίμα αυτών των ουσιών και τον υπερδιπλασιασμό του κινδύνου για την ανάπτυξη επιθετικής μορφής καρκίνου του προστάτη. 

"Η συνέπεια αυτών των ευρημάτων δείχνει ότι θα πρέπει να εξετάσουμε τους πιθανούς κινδύνους των συμπληρωμάτων διατροφής καθώς φαίνεται ότι εμπλέκονται στην καρκινογένεση του προστάτη", επεσήμαναν οι συντάκτες της μελέτης. 

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς τον μηχανισμό με τον οποίο τα ω3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην καρκινογένεση, ωστόσο εικάζουν ότι ευθύνεται η μετατροπή τους σε ενώσεις μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα κύτταρα και το DNA και να οδηγήσουν έτσι σε ανοσοκαταστολή.