Καρκίνος του προστάτη: Πόσο αξιόπιστο είναι το τεστ;

Οι περισσότεροι άνδρες δεν έχουν συζητήσει τα πιθανά πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του προστάτη με το γιατρό τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι κατευθυντήριες γραμμές από ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας και της American College of Physicians κάνουν έκκληση για κοινή λήψη αποφάσεων μεταξύ γιατρού και ασθενούς, όταν πρόκειται για το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA), λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου για έλεγχο.

"Υπάρχει πολλή επιστημονική αβεβαιότητα σχετικά με οφέλη και τους κινδύνους της για οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο," είπε ο Δρ Πωλ Χαν, από το Maine Medical Center στο Πόρτλαντ, ο οποίος ηγήθηκε της νέας μελέτης.

Η ανησυχία με την εξέταση είναι το PSA εντοπίζει τον καρκίνο του προστάτη που πολλές φορές έχει μικρή και αργή ανάπτυξη και δεν επηρεάζει την ζωή ενός ανθρώπου. Και υπάρχει ακόμα διαμάχη για το αν ο τακτικός έλεγχος μπορεί τελικά να σώσει ζωές ή όχι.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από περίπου 3.400 άνδρες ηλικίας 50 και 60 ετών. Από τα ευρήματα φάνηκε ότι το 64% των ανδρών δεν είχε συζητήσει τα συν και τα πλην του PSA τεστ με τους γιατρούς τους, ενώ από τους υπόλοιπους περίπου οι μισοί είχαν μιλήσει μόνο για τα πλεονεκτήματα της εξέτασης. Πέρα όμως από τη στάθμιση των κινδύνων και τα οφέλη του προσυμπτωματικού ελέγχου , η εξέταση PSA δεν μπορεί να είναι τόσο ακριβής ή αξιόπιστη ένδειξη του καρκίνου.

"Αλλά εάν το PSA τεστ είναι «πραγματικά αβέβαιο," επεσήμανε ο Δρ. Χαν , "παραλείπουμε το γεγονός ότι το να μην κανείς το τεστ είναι εξίσου ανησυχητικό"