Tα δεινά της ρύπανσης για τον ανθρώπινο οργανισμό

Η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει τα άτομα με αδύναμη καρδιά  ενώ μπορεί ακόμη και να τα οδηγήσει σε θάνατο, σύμφωνα με μια μεγάλη διεθνή μελέτη. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, κυρίως από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, έχει ήδη συνδεθεί με καρδιακές προσβολές, αλλά όχι με καρδιακή ανεπάρκεια. Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια κατάσταση όπου ο καρδιακός μυς γίνεται αδύναμος και κάνει λιγότερο καλά την δουλειά του στην άντληση 
του αίματος σε όλο το σώμα.
 
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Lancet εξέτασε δεδομένα από 35 μελέτες με στοιχεία για χιλιάδες ασθενείς σε 12 χώρες. Ο ισχυρότερος σύνδεσμος ανάμεσα στους ρύπους και την καρδιακή ανεπάρκεια βρέθηκε ότι ήταν τα αέρια όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και το διοξείδιο του αζώτου, καθώς σωματιδιακή ρύπανσης- από καπνούς από λεωφορεία, ταξί και φορτηγάπ ου μπορεί να εισωρήσουν βαθιά στους πνεύμονες και, από εκεί, στην κυκλοφορία του αίματος. Από την ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι οι άνθρωποι με αδύναμη καρδιά  που είχαν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα ρύπων, ζώντας κοντά ή ταξιδεύοντας κατά μήκος πολυσύχναστων δρόμων, για παράδειγμα, ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητοι. 
 
"Η μέτρια μείωση της ρύπανσης του αέρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποφυγή 8.000 εισαγωγών σε νοσοκομεία των ΗΠΑ για  καρδιακή ανεπάρκεια κάθε χρόνο», τόνισαν οι ερευνητές. Όπως συμβουλέυουν οι ειδικοί, οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση όταν τα επίπεδα ρύπανσης είναι υψηλά, έτσι ώστε να λαμβάνουν μέτρα για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, με την παραμονή τους σε κλειστούς χώρους όταν είναι δυνατόν και αποφεύγοντας τους  πολυσύχναστους δρόμους.
  
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ατμοσφαιρική ρύπανση στις πόλεις σκοτώνει 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο ενώ πέρα από τα προβλήματα καρδιάς έχει συνδεθεί με το άσθμα και με άλλες ασθένειες των πνευμόνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.