Κουρκουμίνη: Ασπίδα των πνευμόνων στα πρόωρα νεογνά

Μια ουσία η κουρκουμίνη, που βρίσκεται σε όλα τα πικάντικα πιάτα με κάρυ, μπορεί να παρέχει μακροχρόνια προστασία στους πνεύμονες σε πρόωρα νεογνά.

Τα πρόωρα βρέφη συχνά χρειάζονται θεραπεία με οξυγόνο επειδή γεννιούνται με ανεπαρκή λειτουργία των πνευμόνων. Αυτές οι θεραπείες μπορεί να προκαλέσουν στα νήπια μόνιμη βλάβη στους πνεύμονες ή ακόμα και να τα οδηγήσουν στον θάνατο. Ερευνητές από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών στο Λος Άντζελες, διαπίστωσαν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να ανατρέψει την ζημιά στους πνεύμονες στα πρόωρα γεννημένα βρέφη.

Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Physiology, κατέδειξε ότι η κουρκουμίνη παρέχει προστασία έναντι στην βρογχοπνευμονική δυσπλασία (BDP), μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και ουλές και υπεροξία, δηλαδή πάρα πολύ οξυγόνο εισέρχεται στο σώμα μέσω των πνευμόνων, έως και 21 ημέρες μετά τη γέννηση.

"Αυτή είναι η πρώτη μελέτη για να βρούμε τα μακροπρόθεσμα οφέλη από τη χρήση κουρκουμίνης στην προστασία της λειτουργίας των πνευμόνων σε πρόωρα βρέφη", δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Virender Rehan. "Η κουρκουμίνη είναι γνωστό ότι έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντι-φλεγμονώδεις και αντι-μικροβιακές ιδιότητες, καθιστώντας την , μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τα πρόωρα βρέφη που χρειάζονται θεραπεία με οξυγόνο μετά τη γέννηση."

Η BDP είναι η πιο κοινή χρόνια πάθηση των πνευμόνων της παιδικής ηλικίας στις ΗΠΑ , η οποία παρουσιάζει τρομερή αύξηση τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο όλο και περισσότερα πρόωρα μωρά να καταφέρνουν να επιβιώνουν εξαιτίας των βελτιώσεων σε φροντίδας νεογνών. Μάλιστα, μια μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι το 67,3% των βρεφών που γεννιούνται στις 22-25 εβδομάδες κύησης αναπτύσσουν BPD, σε σύγκριση με το 36,6% των βρεφών που γεννιούνται στις 26-30 εβδομάδες της κύησης.