Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που εργάζονται τείνουν να έχουν καλύτερη υγεία από τις άνεργες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από τη Νότια Κορέα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που απασχολούνται είχαν περίπου 34 % λιγότερες πιθανότητες να έχουν το λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο – μια κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου - σε σύγκριση με τις άνεργες γυναίκες της ίδιας ηλικίας.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που εργάζονται τείνουν να είναι οικονομικά πιο εύρωστοι και σωματικά πιο δραστήριοι αλλά από την άλλη όμως φαίνεται ότι αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου - που περιλαμβάνει υψηλή αρτηριακή πίεση , υψηλή χοληστερόλη, μεγάλη περιφέρεια μέσης και αντίσταση στην ινσουλίνη. Μαζί με τους παράγοντες κινδύνου που συνθέτουν το μεταβολικό σύνδρομο αυξάνεται και ο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Yonsei της Ν. Κορέας, χρησιμοποίησαν στοιχεία από το 2007 μέχρι το 2009 σε 3.141 προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και 2.115 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες , για να διερευνηθεί η πιθανή σχέση μεταξύ της εργασίας και του μεταβολικού συνδρόμου. Από τα αποτελέσματα της έρευνας φάνηκε ότι στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η μέση ηλικία των οποίων κυμαινόταν μεταξύ 59 και 65 ετών, περίπου το 55 % των ανέργων γυναικών πληρούσαν τα κριτήρια του μεταβολικού συνδρόμου, έναντι το 42% των εργαζομένων γυναικών.
Μια παρόμοια τάση διαπιστώθηκε και στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, των οποίων η μέση ηλικία ήταν περίπου 35 ετών. Περίπου το 15% των ανέργων προεμμηνοπαυσιακών γυναικών πληρούσαν τα κριτήρια για το μεταβολικό σύνδρομο, σε σύγκριση με περίπου το 13 % των εργαζομένων γυναικών.
"Αρκετοί μηχανισμοί θα μπορούσαν να εξηγήσουν την σχέση της εργασιακής απασχόλησης και του μεταβολικού συνδρόμου" αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Hee-Taik Kang , ο οποίος προσέθεσε ότι μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι πιο δραστήριες από τις άνεργες γυναίκες.