Το άσθμα είναι “γραμμένο” στα γονίδιά μας

Ένα γενετικό τεστ μπορεί να προβλέπει ποια παιδιά θα αναπτύξουν άσθμα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Lancet. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν υψηλότερους γενετικούς παράγοντες να εμφανίσουν άσθμα,  είχαν 36% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρό και δια βίου άσθμα.

 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Duke στη Βόρεια Καρολίνα, εντόπισαν 15 διαφορετικά σημεία του ανθρώπινου γονιδιώματος τα οποία συνδέονται με το άσθμα. Χρησιμοποιώντας αυτή τη γνώση- σε συνδυασμό με τα στοιχεία από μια μεγάλη μελέτη για το άσθμα στην Νέα Ζηλανδία σε περισσότερα από 1.000 άτομα- οι ερευνητές ήταν σε θέση να υπολογίσουν τον γενετικά καθορισμένο κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος σε 880 άτομα.

Παρακολούθησαν την ανάπτυξη και την εξέλιξη του άσθματος στους συμμετέχοντες από την παιδική ηλικία μέχρι τα τέλη των 30 ετών. Από την μελέτη φάνηκε ότι, τα άτομα με υψηλότερο γενετικό σκορ κινδύνου, ήταν πιθανότερο να έχουν σοβαρό άσθμα που συνεχίζεται έως την ενηλικίωση, και να αναπτύσσουν πιο συχνά προβλήματα που σχετίζονταν με τη λειτουργία των πνευμόνων.

  "Αν και η μελέτη μας έδειξε ότι οι γενετικά καθορισμένοι κίνδυνοι μπορεί να βοηθήσουν στην πρόβλεψη των περιπτώσεων όπου μερικά παιδιά θα εμφανίσουν άσθμα, βρισκόμαστε ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο καθώς ανακαλύπτονται συνεχώς επιπλέον γονίδια που μπορεί να ευθύνονται για το άσθμα", επεσήμανε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Ντάνιελ Μπέλσκι και προσέθεσε ότι υπάρχει ακόμη πολύ δρόμος να διανυθεί, προτού το τεστ αυτό χρησιμοποιηθεί στην ιατρική πρακτική.