Είναι δυνατό να αντιστραφεί ο διαβήτης τύπου 1 μέσω της επανεκπαίδευσης του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς, με σκοπό να σταματήσει να επιτίθεται ο οργανισμός στον ίδιο του τον εαυτό, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Στους διαβητικούς το ανοσοποιητικό τους σύστημα καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη, δηλαδή την ορμόνη που απαιτείται για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Μια μελέτη σε 80 διαβητικούς ασθενείς, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine, έδειξε ότι ένα εμβόλιο θα μπορούσε να επανεκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Κανονικά, ένα εμβόλιο διδάσκει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται σε βακτήρια ή ιούς που προκαλούν ασθένειες, όπως τον ιό της πολιομυελίτιδας. Ερευνητές από το Stanford University Medical Centre χρησιμοποίησαν ένα εμβόλιο με το αντίθετο αποτέλεσμα – δηλαδή ένα εμβόλιο που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα να παύει την επίθεση.
Το εμβόλιο είχε ως στόχο να σταματήσει τα λευκά αιμοσφαίρια τα οποία επιτίθενται στα β-κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη. Οι εξετάσεις αίματος των συμμετεχόντων έδειξαν ότι μετά από 3 μήνες χορήγησης του εμβολίου τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων είχαν "πέσει" σημαντικά ενώ, η λειτουργία των β-κυττάρων ήταν καλύτερη σε ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε το εμβόλιο σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν ινσουλίνη.
"Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με αυτά τα αποτελέσματα, τα οποία δείχνουν ότι το εμβόλιο μπορεί να διακόψει μία συγκεκριμένη ανοσολογική λειτουργία χωρίς να καταστρέψει ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα ", δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Λόρενς Στέινμαν.
Όπως, όμως, ανέφεραν οι ερευνητές, η μελέτη αυτή είναι σε πρώιμο στάδιο και χρειάζονται δοκιμές σε μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων, όπου θα μπορεί να μετρηθεί τη μακροπρόθεσμη επίδραση του εμβολίου.