Η ακτινοθεραπεία φαίνεται να αρκεί για τη θεραπεία πολλών γυναικών με καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μια νέα πανευρωπαϊκή μελέτη.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ μελέτησαν περίπου 5.000 γυναίκες, από όπου βρέθηκε ότι οι λιγότερο επεμβατικές μέθοδοι μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικές με τη χειρουργική επέμβαση, για ορισμένες ασθένειες.
Αυτό σημαίνει ότι όλο και λιγότερες γυναίκες με καρκίνο του μαστού θα φτάνουν στο χειρουργείο, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ακτινοθεραπεία με εξίσου αποτελεσματικά θεραπευτικά αποτελέσματα.
Επίσης, σύμφωνα με τους ειδικούς, η ακτινοθεραπεία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί αντί για τη χειρουργική αφαίρεση των λεμφαδένων στη μασχάλη.
"Αυτό, που συνήθως κάνουμε, είναι να ελέγχουμε τους λεμφαδένες κάτω από το βραχίονα, όταν κάνουμε την πρώτη επέμβαση για την αφαίρεση του καρκίνου του μαστού, και αν έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος στην περιοχή, προχωράμε στην αφαίρεση των λεμφαδένων. Πρόκειται για μια μεγάλη επέμβαση", δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής χειρουργικής, Ρόμπερτ Μάνσελ.
Αυτό, που δείχνει η έρευνα, είναι ότι δεν χρειάζεται πλέον να αφαιρεθούν χειρουργικά οι λεμφαδένες, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ακτινοθεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου.
Ο καθηγητής Μάνσελ δήλωσε ότι η υιοθέτηση μιας προσέγγισης, όπως η ακτινοθεραπεία, έναντι της χειρουργικής επέμβασης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών με λιγότερες παρενέργειες και λιγότερο το κόστος για το ΕΣΥ.