Μια τεχνητή γλυκαντική ουσία , η μαννιτόλη,η οποία αποτελεί κοινό συστατικό στις τσίχλες και καραμέλες “χωρίς ζάχαρη”, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για την νόσο του Πάρκινσον και άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.
Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, του τμήματος Μοριακής Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας διαπίστωσαν ότι η μαννιτόλη αποτρέπει την πρωτεΐνη α-συνουκλεΐνη από τη διαμόρφωση του εγκεφάλου - μια διαδικασία που είναι χαρακτηριστική της νόσου του Parkinson.
Οι ερευνητές προκειμένου να δοκιμάσουν τις δυνατότητες της μαννιτόλης σε ζωντανό εγκέφαλο, έκαναν πειράματα σε εργαστήρια σε “κατασκευασμένα” μυγάκια φρούτων που έφεραν το ανθρώπινο γονίδιο της α-συνουκλεΐνης.
Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να επανεξετάσουν τη δομή της μαννιτόλης και να εισαγάγουν τροποποιήσεις για να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητά της. Προς το παρόν, η μαννιτόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον, αλλά τα οποία έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά στο σπάσιμο του φράγματος αίματος / εγκεφάλου.
Αυτά τα φάρμακα μπορεί να είναι σε θέση, σε συνδυασμό με την μαννιτόλη να σπάσουν το φράγμα και να διευκολυνθεί η διέλευση των ουσιών στον εγκέφαλο.
Αν και τα αποτελέσματα φαίνονται ελπιδοφόρα, η γλυκαντική ουσία δεν συνιστάται για την θεραπεία των ασθενών με Πάρκινσον. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι για να ξεκινήσει η κατάποση μαννιτόλης σε μεγάλες ποσότητες θα πρέπει να γίνουν περισσότερες δοκιμές για να καθοριστούν οι δόσεις που θα είναι αποτελεσματικές και ασφαλείς.