Η γυναικεία εμμηνόπαυση είναι ανδρική υπόθεση !

Εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις και εναλλαγές της διάθεσης....για όλα αυτά τα σημάδια της εμμηνόπαυσης, ευθύνονται οι άνδρες, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση PLoS Computational Biology. Εξελικτικοί γενετιστές από το Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά παρατήρησαν την τάση των ανδρών να επιλέγουν νεώτερες συντρόφους, με αποτέλεσμα οι μεγαλύτερες γυναίκες να μη γονιμοποιούν και να μπαίνουν στην φάση της εμμηνόπαυσης.

Οι ερευνητές επί χρόνια προβληματίζονταν στο γιατί τα ανθρώπινα όντα να είναι τα μόνα είδη, όπου τα θηλυκά δεν μπορούν να αναπαραχθούν σε ολόκληρη τη ζωή τους. Προηγούμενες θεωρίες ανέφεραν ότι αυτό οφείλεται στο "φαινόμενο της γιαγιάς", δηλαδή οι γυναίκες χάνουν τη γονιμότητά τους σε μια ηλικία, όπου δεν μπορούν να ζήσουν για να δουν ένα παιδί να μεγαλώνει, και αντί αυτού είναι διαθέσιμες να φροντίζουν τα παιδιά νεώτερων γυναικών, δηλαδή τα εγγόνια τους.

Η εμμηνόπαυση, λοιπόν, μπλοκάρει τις ηλικιωμένες γυναίκες από τη δυνατότητα αναπαραγωγής. Αλλά αυτή η τελευταία θεωρία των Καναδών ερευνητών αλλάζει τα δεδομένα καθώς υποστηρίζει ότι η έλλειψη της αναπαραγωγής δίνει το έναυσμα για την εμμηνόπαυση.

Χρησιμοποιώντας υπολογιστικά μοντέλα, η ερευνητική ομάδα από το McMaster κατέληξε στο συμπέρασμα ότι  “το επιλεκτικό ζευγάρωμα" είναι η εξελικτική απάντηση, δηλαδή οι άνδρες επιλέγουν νεώτερες γυναίκες ως συντρόφους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει λόγος οι μεγαλύτερες γυναίκες να είναι γόνιμες.

Ωστόσο, στο μέλλον μπορεί να αλλάξει αυτό το πρότυπο, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών, που περνούν στην εμμηνόπαυση, είναι σήμερα τα 52 χρόνια, ενώ αναμένεται να ζήσουν άλλα 30 χρόνια.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Σινγκ, είπε ότι “αυτή η παρατεταμένη μακροζωία θα μπορούσε δυνητικά να τροποποιήσει το χρονοδιάγραμμα της εμμηνόπαυσης, για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα”.