Τα γαλακτοκομικά “ασπίδα” για την τερηδόνα

Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας των οστών, ωστόσο μία νέα έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι καταναλώνουν τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να προστατέψουν τα δόντια τους από την τερηδόνα.

Η μελέτη εξέτασε το pH της οδοντιατρικής πλάκας στο στόμα 68 ατόμων πριν και μετά την κατανάλωση τυριών, γάλατος και γιαουρτιού χωρίς ζάχαρη. Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες και ανέθεσαν στην πρώτη ομάδα να φάει τυρί τσένταρ, στη δεύτερη ομάδα να πιει γάλα, και στη τρίτη ομάδα  να φάει γιαούρτι χωρίς ζάχαρη. Κάθε ομάδα κατανάλωνε το προϊόν για περίπου τρία λεπτά και στη συνέχεια έπινε νερό.  Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα pH του στόματος κάθε ατόμου σε τακτά χρονικά διαστήματα, ανά 10, 20, και 30 λεπτά μετά την κατανάλωση των προϊόντων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα επίπεδο ρΗ μικρότερο από 5,5 βάζει ένα άτομο σε κίνδυνο για τη διάβρωση των δοντιών, μια διαδικασία κατά την οποία φθείρεται το σμάλτο (το προστατευτικό εξωτερικό στρώμα) των δοντιών. "Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο του pH  πάνω από 5,5, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα ανάπτυξης κοιλοτήτων στο στόμα" εξήγησε επικεφαλής της έρευνας Vipul Yadav.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι ομάδες που κατανάλωναν γάλα και γιαούρτι χωρίς ζάχαρη δεν παρουσίασαν αλλαγές στα επίπεδα του pH στο στόμα τους, ενώ όσοι έφαγαν τυρί είχαν μια γρήγορη αύξηση στα επίπεδα ρΗ. Η μελέτη έδειξε ότι τα αυξανόμενα επίπεδα του pH από την κατανάλωση τυριού μπορεί να έχουν συμβεί λόγω της αυξημένης παραγωγής σάλιου, η οποία προκαλείται από το μάσημα.

Επιπλέον, διάφορες ενώσεις που βρίσκονται στο τυρί μπορεί να προσκολληθούν στην αδαμαντίνη των δοντιών και να βοηθήσουν στην περαιτέρω προστασία των δοντιών από τα οξέα.