Ο “επαναπρογραμματισμός” του ανοσοποιητικού, θεραπεία για την σκλήρυνση κατά πλάκας

Μια νέα πειραματική θεραπεία για να σταματήσει το ίδιο το σώμα να επιτίθεται στο νευρικό σύστημα, σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας (MS), φαίνεται να έχει αξιόλογα αποτελέσματα.

Τα νευρικά κύτταρα περιβάλλονται από μία ουσία την μυελίνη, η οποία καταστρέφεται σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας , αφήνοντας τα νεύρα να αγωνίζονται να μεταφέρουν τα σήματα στον εγκέφαλο. Μια μελέτη σε εννέα ασθενείς, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine, προσπάθησε να εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα για να σταματήσει να επιτίθεται στη μυελίνη.

Συγκεκριμένα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern Feinberg School of Medicine πήραν δείγματα αίματος τα οποία συνδύασαν με δείγμα λευκών αιμοσφαιρίων και θραύσματα μυελίνης. Αυτό εγχύθηκε πίσω στις ασθενείς με σκοπό το ανοσοποιητικό σύστημα να μην δει την μυελίνη σαν εχθρό και να μην της επιτεθεί για να την καταστρέψει. 

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η θεραπεία φάνηκε να είναι ασφαλής και παρατήρησαν μια κατευναστική διάθεση της ανοσολογικής αντίδρασης. "Θέλουμε να θεραπεύσουμε τους ασθενείς όσο το δυνατόν νωρίτερα , στη απαρχή της νόσου προτού φτάσουν στην παράλυση λόγω βλάβης της μυελίνης, καθώς όταν η μυελίνη καταστραφεί είναι δύσκολο να “επισκευαστεί” η βλάβη", τόνισε ο καθηγητής Stephen Miller.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το να σταματήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στην μυελίνη, αλλά διατηρώντας το πλήρως λειτουργικό από την άλλη πλευρά,  αποτελεί μια συναρπαστική πιθανή θεραπεία για τους ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας. Ωστόσο χρειάζεται περισσότερη έρευνα και μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές στο μέλλον για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας.