Τα παυσίπονα “ύποπτα” για την υγεία της καρδιάς

Δύο κοινά παυσίπονα, η ιβουπροφαίνη και η δικλοφενάκη, μπορεί να αυξήσουν ελαφρώς τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων αν λαμβάνονται σε υψηλές δόσεις και για μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Lancet”.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εξέτασαν περισσότερα από 353.000 αρχεία ασθενών από 639 διαφορετικές κλινικές δοκιμές για την αξιολόγηση των επιπτώσεων των μη-στεροειδών αντι-φλεγμονωδών φαρμάκων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, για κάθε 1.000 άτομα που παίρνουν τα φάρμακα υπάρχουν τρεις επιπλέον καρδιακές προσβολές, τέσσερις περισσότερες περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας και ένας θάνατος, καθώς και περιπτώσεις αιμορραγίας στο στομάχι ως αποτέλεσμα της λήψης των φαρμάκων. Ωστόσο οι ερευνητές τόνισαν ότι αυτό δεν αφορά ανθρώπους που παίρνουν τέτοια φάρμακα μία φορά στο τόσο, για την αντιμετώπιση για παράδειγμα του πονοκεφάλου. Παρόλα αυτά, όσοι έχουν καρδιακά προβλήματα, διατρέχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο λαμβάνοντας παυσίπονα φάρμακα ειδικά σε μεγάλες δόσεις.  

"Όσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος μιας επιπλοκής. Σε γενικές γραμμές, αν έχετε διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής νόσου, τότε ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής είναι σχεδόν διπλάσιος", επεσήμανε ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Κόλιν Μπέιτζεντ. Μάλιστα η μελέτη έδειξε ότι τα φάρμακα αυξάνουν ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο σε ανθρώπους που είναι καπνιστές και έχουν υπερβολικό βάρος. Για αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς,  οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν θεραπεία με στατίνες για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών.

“Λόγω των πιθανών παρενεργειών, ιδίως τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις που είναι εξίσου αποτελεσματικές αλλά ασφαλέστερες", επεσήμανε ο καθηγητής Ντόναλντ Σίνγκερ από το Πανεπιστήμιο του Warwick.