Το σωματικό λίπος σκληραίνει τις αρτηρίες

Το αυξημένο σωματικό λίπος- μετά την μέση ηλικία- επιδρά αρνητικά στις αρτηρίες προκαλώντας σκλήρυνση, αποκαλύπτει μία νέα επιστημονική μελέτη. Στους νέους ανθρώπους, τα αιμοφόρα αγγεία είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τις συνέπειες της παχυσαρκίας αλλά μετά τη μέση ηλικία, αυτή η προσαρμοστικότητα χάνεται, με αποτέλεσμα οι αρτηρίες να γίνονται προοδευτικά πιο σκληρές όσο αυξάνεται το σωματικό λίπος - αυξάνοντας έτσι δυνητικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Ερευνητές από το Ιατρικό Ερευνητικό Κέντρο του Imperial College του Λονδίνου μέτρησαν σε 200 εθελοντές την ταχύτητα της ροής του αίματος στην αορτή της καρδιάς, τη μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος. Το αίμα ταξιδεύει πιο γρήγορα στις ελαστικές αρτηρίες από ότι στις σκληρές αρτηρίες, έτσι πάνω σε αυτό το εύρημα οι επιστήμονες μελέτησαν την ροή του αίματος στην αορτή μέσω μαγνητικού τομογράφου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι νεαροί ενήλικες παρόλο το αυξημένο σωματικό λίπος δεν παρουσίαζαν δυσκαμψία στις αρτηρίες ενώ μετά την ηλικία των 50 ετών, το αυξημένο σωματικό λίπος συσχετίστηκε με την σκλήρυνση των αρτηριών.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι βλαβερές συνέπειες του σωματικού λίπους μπορεί να σχετίζονται με το συνολικό αριθμό των ετών που είναι ένα άτομο είναι υπέρβαρο στην ενήλικη ζωή του. Ωστόσο χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να εξακριβωθεί εάν οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας οδηγούν σε μη αναστρέψιμη βλάβη στην καρδιά και τις αρτηρίες.

"Δεν ξέρουμε με βεβαιότητα πως το σωματικό λίπος κάνει τις αρτηρίες πιο σκληρές, αλλά ξέρουμε ότι ορισμένα μεταβολικά προϊόντα στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν σταδιακή βλάβη στην ελαστικότητα των ινών των αιμοφόρων αγγείων. Η κατανόηση αυτών των διαδικασιών, μπορεί να μας βοηθήσει να αποτρέψουμε τις βλαβερές συνέπειες της παχυσαρκίας ", επεσήμανε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Ντεκλάν Ορίγκαν.