Οι γυναίκες ζουν περισσότερο από ότι οι άνδρες επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα γερνά πιο αργά, αναφέρουν τα στοιχεία μιας νέας επιστημονικής μελέτης.
Ερευνητές από το Τμήμα Ιατρικής και Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου του Τόκιο κατέδειξαν ότι η άμυνα του οργανισμού των ανδρών αποδυναμώνεται με την πάροδο του χρόνου περισσότερο από ότι των γυναικών, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο ευαίσθητοι στις νόσους και να μειώνεται το προσδόκιμο ζωής τους.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από 356 υγιείς άνδρες και γυναίκες ηλικίας μεταξύ 20 και 90 ετών. Συγκεκριμένα, μέτρησαν τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων και των μορίων που ονομάζονται κυτοκίνες, οι οποίες φαίνεται να αλληλεπιδρούν με κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και να ρυθμίζουν την αντίδραση του οργανισμού απέναντι σε μία ασθένεια. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, και στα δύο φύλα, ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων ανά άτομο μειωνόταν όσο αυξανόταν η ηλικία του.
Ωστόσο, μια πιο προσεκτική εξέταση αποκάλυψε διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, σε δύο βασικά συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος όπως τα Τ-κύτταρα, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από τη μόλυνση, και τα Β-κύτταρα, τα οποία εκκρίνουν αντισώματα. Όπως φάνηκε από την ανάλυση των αιματολογικών δειγμάτων, ο ρυθμός μείωσης των περισσότερων Τ-κυττάρων και των Β-λεμφοκυττάρων ήταν μεγαλύτερος στους άνδρες από ότι στις γυναίκες.
"Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο μικρότερος ρυθμός μείωσης αυτών των ανοσολογικών παραμέτρων στις γυναίκες από ότι στους άνδρες σχετίζεται με το γεγονός ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες", τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας Κατσουίκου Χιροκάουα.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ανοσολογικοί παράμετροι ενός ατόμου θα μπορούσαν να παρέχουν στοιχεία της πραγματικής βιολογικής ηλικίας του ατόμου.