Ένα βακτήριο η λύση για την παχυσαρκία

Ένα βακτήριο που ζει στο έντερο μπορεί να αναστρέψει την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Ερευνητές από το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λουβέν στο Βέλγιο, παρατήρησαν σε πειράματα που έκαναν σε ποντίκια ότι το συγκεκριμένο βακτήριο αλλάζει τον εντερικό βλεννογόνο και βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση της τροφής με αποτέλεσμα να πέφτει ο δείκτης της ζυγαριάς. 

Στα πειράματα που έγιναν, οι ερευνητές προσέθεσαν τα συγκεκριμένα εντερικά βακτήρια στην διατροφή ποντικιών με υψηλά επίπεδα λίπους στο σώμα τους. Μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και χωρίς αλλαγές στην διατροφή τους, φάνηκε να χάνουν το μισό περίπου του λίπους τους και να έχουν χαμηλότερα επίπεδα αντίστασης στην ινσουλίνης, ένα βασικό σύμπτωμα του διαβήτη τύπου 2. "Είναι η πρώτη απόδειξη ότι υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ αυτού του είδους βακτηρίου και τη βελτίωση του μεταβολισμού ", τόνισε ο καθηγητής Πατρίς Κανί.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, προσθέτοντας τα βακτήρια στην διατροφή των ποντικιών, αυξήθηκε το πάχος του φράγματος της βλέννας του εντέρου, το οποίο σταματά κάποιο υλικό που διέρχεται από το έντερο στο αίμα. Επίσης μεταβλήθηκαν τα χημικά σήματα που προέρχονται από το πεπτικό σύστημα , το οποίο οδήγησε σε αλλαγές στον τρόπο επεξεργασίας του λίπους από τον ίδιο τον οργανισμό.

Ο καθηγητής Κανί δήλωσε ότι ήταν "έκπληξη" ότι μόνο ένα είδος βακτηρίου από τα χιλιάδες που ζουν στο έντερο, θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο αποτέλεσμα. “Είναι ένα πρώτο βήμα προς την τελική χρήση αυτών των βακτηρίων, για την πρόληψη ή ακόμα και την θεραπεία της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2” , ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.