Πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις του καπνίσματος οι γυναίκες

Οι γυναίκες, που καπνίζουν, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου συγκριτικά με τους άντρες, σύμφωνα με νέα νορβηγική μελέτη. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τρόμσο, εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία 600.000 ασθενών και ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το κάπνισμα, ήταν διπλάσιος στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες. Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία, οι γυναίκες, που καπνίζουν, εχουν 19% περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου, ενώ οι άνδρες μόλις 9%.
 
Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι γυναίκες μπορεί να είναι βιολογικά πιο ευάλωτες στις τοξικές επιδράσεις του καπνού. Επίσης, παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες, που αρχίζουν το κάπνισμα, έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε σχέση με τους άνδρες καπνιστές, αν και δεν είναι σαφές για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό.
 
Ένα νέο κομμάτι της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, υποδεικνύει μια πιθανή εξήγηση, καθώς βρέθηκε ότι έφηβες, που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα, είχαν χαμηλότερα επίπεδα της “καλής” χοληστερόλης, η οποία μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, το παθητικό κάπνισμα δεν φαίνεται να έχει τον ίδιο αντίκτυπο σε έφηβα αγόρια.
 
Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότερες από ένα εκατομμύριο γυναίκες, που διακόπτουν το κάπνισμα στην ηλικία των 30, αποφεύγει πλήρως τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από ασθένειες, οι οποίες σχετίζονται με τη συνήθειά τους. “Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το κάπνισμα προκαλεί τουλάχιστον 14 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του εντέρου. Είναι σαφές ότι ένας μη καπνιστής είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξει καρκίνο, καρδιακές παθήσεις, νόσο των πνευμόνων και πολλές άλλες σοβαρές ασθένειες", δήλωσε η Σάρα Γουίλιαμς από το Κέντρο Έρευνας του Καρκίνου, της Μ. Βρετανίας.