“Ανθυγιεινή” πρακτική το κόψιμο του ομφάλιου λώρου

 Το κόψιμο του ομφάλιου λώρου αμέσως μετά την γέννηση μπορεί να οδηγήσει το βρέφος στην εμφάνιση σιδηροπενικής αναιμίας , σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν μέχρι σήμερα για το άμεσο κόψιμο του λώρου, θα πρέπει να αλλάξουν από το νέο έτος, καθώς αφήνοντας για λίγα λεπτά μετά την γέννηση τον ομφάλιο λώρο μεταφέρεται το αίμα από την μητέρα στο μωρό.

“Όταν το μωρό γεννιέται περίπου το 1/3 του αίματος βρίσκεται ακόμα στον λώρο και τον πλακούντα”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Μπελίντα Φίλιπς, διευθύνουσα σύμβουλος του National Childbirth Trust .

Ένα έγγραφο από το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (RCOG) που δημοσιεύθηκε το 2009, δήλωσε ότι τα μωρά των οποίων ο ομφάλιος λώρος συσφίγγεται αμέσως μετά την γέννηση, έχουν χαμηλότερα αποθέματα σιδήρου για διάστημα έως και έξι μήνες μετά, γεγονός που έχει συνδεθεί με προβλήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Η πρόταση είναι ότι ο ομφάλιος λώρος δεν πρέπει να κοπεί μέχρι να σταματήσει να πάλλεται φυσικά και η καλύτερη στιγμή για να κοπεί είναι μεταξύ δύο και πέντε λεπτά μετά τη γέννηση. "Η έρευνα έχει δείξει ότι η καθυστερημένη σύσφιξη του λώρου μπορεί να ωφελήσει το νεογέννητο στη μείωση της αναιμίας, καθώς δίνει χρόνο χρόνο για την μετάγγιση του αίματος από τον πλακούντα στο νεογέννητο, ιδίως σε περιπτώσεις πρόωρου τοκετού”, εξήγησαν οι ερευνητές.

Ωστόσο επεσήμαναν ότι υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις, όπως μία επιπλοκή, όπου  είναι καλύτερα ο λώρος να κόβεται και να “δένεται” αμέσως.