Το πρώτο εμβόλιο κατά των συμπτωμάτων του αυτισμού

Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε εμβόλιο για τα βακτήρια του εντέρου το οποίο φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα του αυτισμού. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Guelph δημιούργησαν ένα  εμβόλιο με βάση τους υδατάνθρακες το οποίο φαίνεται να καταπολεμά ένα συγκεκριμένο βακτήριο του εντέρου το λεγόμενο Clostridium bolteae. Το συγκεκριμένο βακτήριο ευθύνεται για γαστρεντερικές διαταραχές και συνήθως εμφανίζεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα αυτιστικά παιδιά.

Σύμφωνα με έρευνας, πάνω από το 90% των αυτιστικών παιδιών πάσχουν από γαστρεντερικά συμπτώματα και το 75% από αυτά υποφέρουν από διάρροιες. "Αυτό είναι το πρώτο εμβόλιο που αποσκοπεί στον έλεγχο της δυσκοιλιότητας και της διάρροιας που προκαλείται από το βακτήριο C. bolteae και ίσως στον έλεγχο των αυτιστικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με αυτό το μικρόβιο”,  είπε ο καθηγητής χημείας Μάριο Μοντέιρο.

Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι οι τοξίνες που παράγονται από τα βακτήρια του εντέρου, συμπεριλαμβανομένου του C. bolteae, μπορεί να σχετίζονται με τα συμπτώματα και τη σοβαρότητα του αυτισμού, ιδιαίτερα μιας μορφής που ονομάζεται οπισθοδρομικός αυτισμός. Το νέο αυτό εμβόλιο στοχεύει στο σύμπλεγμα πολυσακχαριτών ή υδατανθράκων που βρίσκονται στην επιφάνεια του βακτηρίου και το εξουδετερώνει.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 10 χρόνια δοκιμών μέχρι το εμβόλιο να είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους και να διατεθεί στην αγορά. “Αλλά αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα στο σχεδιασμό ενός πολυδύναμου εμβολίου κατά των βακτηρίων του εντέρου που σχετίζονται με τον αυτισμό” ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μοντέιρο.