Οι φυτικές ίνες μας προφυλάσσουν από το εγκεφαλικό

Οι άνθρωποι που προσλαμβάνουν αρκετή ποσότητα φυτικών ινών από την διατροφή τους, έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με νέα μελέτη. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιου Λιντς της Μ. Βρετανίας ανέλυσαν στοιχεία από 8 μελέτες που έχουν γίνει την τελευταία 20ετία σε πάνω από 500.000 συμμετέχοντες, σχετικά με την διατροφή τους και την καθημερινή κατανάλωση φυτικών ινών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μειώθηκε κατά 7% σε όσους αύξαναν κατά 7γρ. ημερησίως την κατανάλωση φυτικών ινών.

Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό "Stroke", τα επιπλέον 7 γρ. θα μπορούσαν να προέλθουν από δύο φέτες ψωμί ολικής αλέσεως και μια μερίδα φρούτων, για παράδειγμα, ενώ ακόμα και 2 ή 3 επιπλέον γρ. φυτικών ινών την ημέρα θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης είναι σημαντικά, επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν περιορισμένες θεραπείες και προληπτικά μέτρα για το εγκεφαλικό επεισόδιο, και η αύξηση φυτικών ινών στο καθημερινό διαιτολόγιο είναι μια εύκολη και απλή αλλαγή με ευεργετικά οφέλη για την υγεία μας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι φυτικές ίνες δεν μας προστατεύουν άμεσα από το εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά βοηθούν στο να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος , το οποίο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα ινώδη τρόφιμα έχουν επίσης βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών και των φλαβονοειδών, τα οποία κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία πιο ελαστικά.

"Τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μην παραλείπουν να λαμβάνουν την συνιστώμενη ποσότητα φυτικών ινών ημερησίως", τόνισε η επικεφαλής της έρευνας Βικτόρια Μπέρλεϊ.