Η πρόληψη μπορεί να νικήσει τον καρκίνο του προστάτη

Από την ηλικία των 40 ετών θα πρέπει να ξεκινούν οι εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη προληπτικά, σύμφωνα με νέα σουηδική μελέτη. Εάν κάθε άνδρας έκανε μία εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη κατά την ηλικία 45-49 ετών, πάνω από τους μισούς καρκίνους θα είχαν προληφθεί, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του Αντικαρκινικού Κέντρου του Memorial Sloan-Kettering της Αμερικής με το Πανεπιστήμιο Lung της Σουηδίας σε 21.000 άνδρες ηλικίας 27-52 ετών.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα έδωσαν δείγματα αίματος στα οποία έγιναν εξετάσεις PSA. Στην συνέχεια, οι επιστήμονες έλεγξαν τα αποτελέσματα των αναλύσεων για να διαπιστώσουν εάν όσοι είχαν αυξημένο PSA είχαν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη. Στη μελέτη, 1.369 από τους άνδρες διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη, 241 είχαν προχωρημένη νόσο και 162 έχασαν τη ζωή τους από αυτό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, στον πρώιμο έλεγχο που γίνεται κάτω των 40 ετών εντοπίζονται ελάχιστες θανατηφόρες μορφές καρκίνου ενώ η καθυστερημένη εξέταση μετά την ηλικία των 50 μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ζωή του ασθενούς. Η πρώιμη διάγνωση μπορεί να σώσει ζωές καθώς εκείνοι με ένα υψηλό αποτέλεσμα στο PSA , θα συνεχίσουν να ελέγχονται συχνά, ενώ εκείνοι με φυσιολογικά αποτελέσματα μπορούν να περιμένουν μέχρι τα 50 τους για το επόμενο PSA τεστ.

"Τουλάχιστον το ήμισυ του συνόλου των ανδρών μπορεί να προσδιοριστεί ως χαμηλού κινδύνου και πιθανότατα να μην χρειάζονται περισσότερες από τρεις εξετάσεις PSA στη ζωή τους", εξηγούν οι ερευνητές ενώ τονίζουν ότι, αυτό επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και την άμεση αντιμετώπιση του.