Όχι μόνο η υγεία των εγκύων γυναικών μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά, αλλά και το προγεννητικό στρες των πατέρων μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τους απογόνους τους, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Λέθμπριτζ στον Καναδά. Στην μελέτη που διενεργήθηκε από το Τμήμα Συμπεριφοριστικής Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου, φάνηκε τα αρσενικά ποντίκια που είχαν αυξημένα επίπεδα στρες πριν την σύλληψη, γέννησαν απογόνους με αναπτυξιακά προβλήματα.
“Για μεγάλο χρονικό διάστημα ασχολούμασταν περισσότερο για το τι συμβαίνει στο έμβρυο μέσα στην μήτρα. Φυσικά όμως, παίζει σημαντικό ρόλο και το τι συμβαίνει κατά την διαδικασία της σύλληψης”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Ρόμπιν Γκιμπ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ζευγάρι που προσπαθεί να αποκτήσει παιδιά θα πρέπει να αισθάνεται δυνατό, ότι έχει στα χέρια του μια μορφή εξουσίας για να μπορεί να ελέγξει τις δυνατότητες των παιδιών τους.
Οι ερευνητές μελέτησαν τις θετικές και αρνητικές εμπειρίες των πατέρων, οι οποίες έχουν αντίκτυπο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του βρέφους. Φαίνεται ότι οι αρνητικές εμπειρίες μεταβάλλουν την έκφραση του DNA που περιλαμβάνεται στο σπέρμα, και συγκεκριμένα μεταβάλλει την έκφραση του χρωμοσώματος Υ.
Στα πειράματα που έγιναν, οι επιστήμονες μελέτησαν αρσενικούς αρουραίους που είχαν αυξημένα επίπεδα στρες για περίπου 27 ημέρες πριν ζευγαρώσουν με τους θηλυκούς. Στην συνέχεια ελέγχθηκαν οι απόγονοι τους σύμφωνα με ειδικά πρωτόκολλα και φάνηκε ότι όσοι προέρχονταν από αγχωμένους “πατεράδες” είχαν φτωχότερες ικανότητες συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν άγχος.
Πέρα όμως από τις συμπεριφοριστικές ικανότητες ελέγχθηκε και η ανάπτυξη του εγκεφάλου των νεογνών, όπου παρατηρήθηκε μειωμένη ανάπτυξη στα νεογνά που προέρχονταν από αρσενικούς αρουραίους με αυξημένο στρες.