Οι ανδρικές ορμόνες υπεύθυνες για τον καρκίνο του μαστού

Νικώντας τα ανδρογόνα μπορεί να νικηθεί ο καρκίνος του μαστού, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα. Σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου του Κολοράντο, πολλοί καρκίνοι του μαστού φέρουν στην επιφάνειά τους υποδοχείς  ανδρογόνων και όπως ανακάλυψαν οι ανδρικές ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη, τροφοδοτούν την ανάπτυξη των καρκίνων αυτών.

Η ανάπτυξη φαρμάκων που θα μπλοκάρουν αυτούς τους υποδοχείς θα μπορούσε μελλοντικά να αποτελέσει θεραπεία για την νόσο, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Έρευνας του Καρκίνου. Σύμφωνα μα τους επιστήμονες, περισσότερα από τα τρία τέταρτα όλων των καρκίνων του μαστού διαθέτουν υποδοχείς ανδρογόνων και γι’ αυτό μπορεί να ωφεληθούν οι ασθενείς από τη θεραπεία με αντιανδρογόνα. Παρόμοιες θεραπείες υπάρχουν ήδη και εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη.

Οι ειδικοί γνωρίζουν εδώ και χρόνια πως οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού είναι ορμονοεξαρτώμενοι και ότι επηρεάζονται από τις γυναικείες ορμόνες, τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη. Τα ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα για την θεραπεία του καρκίνου του μαστού, η ταμοξιφαίνη, η οποία μπλοκάρει τους υποδοχείς των οιστρογόνων στους μισούς από αυτούς τους καρκίνους.

Ωστόσο η έρευνα της Τζένιφερ Ρίτσερ και των συνεργατών της υποδηλώνει πως πιθανώς παίζουν ρόλο και οι ανδρικές ορμόνες – και αν αυτό επιβεβαιωθεί, η προσθήκη αντιανδρογόνων στην αγωγή των ασθενών μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες ιάσεως.

Οι ερευνητές δοκίμασαν την θεωρία τους σε κυτταρικές καλλιέργειες στο εργαστήριο, διαπιστώνοντας πως καρκινικά κύτταρα του μαστού ανταποκρίνονταν στην θεραπεία με αντιανδρογόνα.

“Αν και η όλη έρευνα βρίσκεται στα αρχικά της στάδια, είναι πολύ σημαντική η γνώση ότι οι υποδοχείς ανδρογόνων μπορεί να παίζουν ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου του μαστού καθώς ανοίγει ο δρόμος για την καταπολέμηση της νόσου”, επεσήμανε η δρ Έμμα Σμιθ.