Η άνοιξη πέρα από καλή διάθεση φέρνει μαζί της και..αλλεργίες. Πρόκειται για την εποχή όπου ανθίζουν τα περισσότερα λουλούδια και φυτά και η ατμόσφαιρα γεμίζει με κόκκους γύρης. Οι γυρεόκκοκοι που διεισδύουν στα μάτια, την μύτη και το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, αντιμετωπίζονται ως εχθροί στα αλλεργικά άτομα και ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο προσπαθεί να τους αποβάλλει, προκαλώντας συμπτώματα εποχικής αλλεργίας.
Η εποχική αλλεργία μπορεί να εμφανιστεί με την μορφή ρινίτιδας, επιπεφυκίτιδας ή βρογχικού άσθματος. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι καταρροή, αλλεπάλληλα φτερνίσματα, κνησμός (φαγούρα), επίμονο μπούκωμα., έντονος ξηρός βήχας, δύσπνοια, αναπνευστικός συριγμός, δακρύρροια και ερυθρότητα στα μάτια. Η αλλεργική ρινίτιδα και το αλλεργικό άσθμα συχνά συνυπάρχουν, καθώς έχει αποδειχτεί ότι η ρινίτιδα αποτελεί από μόνη της προδιαθεσικό παράγοντα για την εμφάνιση άσθματος (άνθρωποι με αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζουν σε ποσοστό πάνω από 40% αλλεργικό άσθμα) ενώ ενώ ένας ασθματικός έχει περισσότερες από 8% πιθανότητες να εμφανίσει ρινίτιδα.
Συνήθως οι αλλεργίες εμφανίζονται από την πρώτη έως την τρίτη δεκαετία της ζωής ενός ανθρώπου. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλασιαστεί το ποσοστό των ανθρώπων που εμφανίζουν αλλεργία για πρώτη φορά στη ζωή τους στην ηλικία των 40 ή 50 ετών. Η κληρονομική προδιάθεση είναι σημαντική στην εμφάνιση αλλεργίας. Αν ο ένας γονιός έχει αλλεργίες, η πιθανότητα να έχει και το παιδί ανεβαίνει στο 30% ενώ αν έχουν και οι δυο γονείς, το ποσοστό ανέρχεται στο 60-65% .
Η αντιμετώπιση των εποχικών αναπνευστικών αλλεργιών είναι πολύ σημαντική προκειμένου αυτή να μην εξελιχθεί σε άσθμα. Μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και η ήπια αλλεργική ρινίτιδα είναι πιθανόν, εάν δεν αντιμετωπιστεί, να εξελιχθεί σε άσθμα σε ποσοστό 40-50%. Για την ανακούφιση από τα συμπτώματα υπάρχουν εισπνεόμενα σπρέι για το άσθμα, ενδορρινικά σπρέι για την αλλεργική ρινίτιδα , κολλύρια για την επιπεφυκιτιδα καθώς και αντισταμινικά χάπια που χορηγούνται στις περισσότερες των περιπτώσεων.