Μέχρι και 2 χρόνια ζωής μπορεί να κερδίσουν όσοι καταναλώνουν συστηματικά ψάρια και θαλασσινά, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ενήλικες που καταναλώνουν ψάρια και θαλασσινά , τρόφιμα που είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 35% και μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 27%.
“Αν και η κατανάλωση ψαριών θεωρείται εδώ και δεκαετίες αναπόσπαστο τμήμα μιας υγιεινής διατροφής, λιγοστές μελέτες έχουν εξετάσει την συσχέτιση των επιπέδων των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα με τη θνησιμότητα σε ηλικιωμένους”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντάριους Μοτζαφαριάν.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση “Annals of Internal Medicine”, ανέλυσε στοιχεία 16 ετών από περίπου 2.700 Αμερικανούς ηλικίας 65 ετών και άνω. Οι συμμετέχοντες ήταν γενικώς υγιείς όταν δήλωσαν συμμετοχή στη μελέτη, ενώ υποβλήθηκαν σε διάφορες εξετάσεις και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής και το ιατρικό ιστορικό τους. Στην συνέχεια οι ερευνητές έλαβαν δείγματα αίματος από τους εθελοντές όπου μέτρησαν τα επίπεδα τριών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, των DHA, EPAκαι DPA.
Μετά την αξιολόγηση διαφόρων παραγόντων όπως η διατροφή των εθελοντών και ο τρόπος ζωής, διαπίστωσαν ότι τα τρία λιπαρά οξέα, τόσο μεμονωμένα όσο και συνδυαστικά συσχετίστηκαν με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.
Συγκεκριμένα, το DHA μείωνε τον κίνδυνο θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο κατά 40%. Επιπλέον, μείωνε κατά 45% τον κίνδυνο θανάτου από διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, όπως η κολπική μαρμαρυγή.
Το DPA σχετίσθηκε ισχυρότερα με τη μείωση του κινδύνου θανάτου από εγκεφαλικό, ενώ το EPA με μείωση του κινδύνου μη θανατηφόρου εμφράγματος. Συνολικά, οι εθελοντές, που έτρωγαν δύο ή περισσότερες μερίδες ψαριού την εβδομάδα, διέτρεχαν κατά 27% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια.