Ειδικά φαρμακευτικά κολλύρια που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της χοληστερίνης πιθανώς μπορεί να λειτουργήσουν αποτελεσματικά για την πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μιας από τις κυριότερες αιτίες τύφλωσης μεταξύ των ηλικιωμένων, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.
Σύμφωνα με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον - Σεν Λιούις που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Cell Metabolism", η αύξηση του επιπέδου της χοληστερόλης στον οργανισμό επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και διευκολύνει την εκφυλιστική πάθηση των ματιών. Πειράματα σε ποντίκια και ανθρώπους, έδειξαν ότι τα ανοσοποιητικά κύτταρα γίνονται αυτοκαταστροφικά για το μάτι, όταν κατακλύζονται από αυξημένα λίπη, λόγω αύξησης της χοληστερόλης.
Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι συχνότερη στην τρίτη ηλικία. Ξεκινάει από την “ξηρή” μορφή, όπου καταστρέφονται τα φωτοαισθητήρια κύτταρα του ματιού, ενώ στην πιο σοβαρή της μορφή, στην “υγρή” μορφή, η πάθηση μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία και να οδηγήσει ακόμα και σε τύφλωση.
Οι Αμερικανοί επιστήμονες εστίασαν το ενδιαφέρον τους στον ρόλο που παίζουν τα μακροφάγα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στην μετάβαση της νόσου από το στάδιο μεταξύ της “ξηρής” και της “υγρής” μορφής.
“Τα μακροφάγα κύτταρα αντί να είναι προστατευτικά, επιτύχουν την ασθένεια, όταν -λόγω υψηλής χοληστερόλης- αδυνατούν να “καταπιούν” και μετά να αποβάλουν τα αυξημένα λίπη. Το θέμα είναι να δούμε τι τα οδήγησε σε αυτή την αλλαγή”, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Ρατζέντρα Άπτε.
Όπως πιστεύουν οι επιστήμονες , στο μέλλον ένα φάρμακο κατά της χοληστερόλης με τη μορφή σταγόνων στα μάτια θα μπορούσε να λειτουργήσει προληπτικά κατά της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Ωστόσο η νέα έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο.