Το επίπεδο μόρφωσης των γονέων επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, καθώς σύμφωνα με νέα μελέτη, τα παιδιά των γονέων χαμηλού ή μεσαίου μορφωτικού επίπεδου, τρώνε περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και γλυκά πάρα φρούτα και λαχανικά. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Zaragoza ανέλυσαν στοιχεία από τον τρόπο ζωής και τις διαιτητικές συνήθειες 14.400 παιδιών ηλικίας 2-9 ετών από 8 Ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Public Health Nutrition, οι γονείς χαμηλού μορφωτικού επίπεδου δίνουν στα παιδιά τους τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και λιπαρά πιο συχνά συγκριτικά με εκείνους που έχουν μια ανώτερη εκπαίδευση οι οποίοι φροντίζουν τα παιδιά τους να καταναλώνουν τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας, όπως φρούτα, λαχανικά, ρύζι , μακαρόνια και ψωμί ολικής άλεσης. Οι διατροφικές επιλογές των παιδιών ωστόσο έχουν άμεση επίδραση και στην ζυγαριά, για αυτό τον λόγο, σύμφωνα με την έρευνα, τα παιδιά με γονείς με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο είναι συχνά υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
"Οι λιγότερο ευνοημένες κοινωνικές και οικονομικές ομάδες, θα πρέπει να συμβουλευτούν τα ειδικά προγράμματα για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας μέσω της προώθησης υγιεινών συνηθειών διατροφής , προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι ανισότητες στον τομέα της υγείας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας Χουάν Μιγκέλ Φερνάντεζ Αλβίρα.
Οι διατροφικές συστάσεις για τα παιδιά άνω των δύο ετών, περιλαμβάνουν δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, άπαχο κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά και ξηρούς καρπούς. Οι διαιτολόγοι συστήνουν ότι οι γονείς πρέπει να προσφέρουν στα παιδιά μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων και να αποφεύγουν τη χρήση των τροφίμων ως μια μέθοδο για να τιμωρήσουν μια ανάρμοστη συμπεριφορά των παιδιών.