Πρώιμη αντιρετροϊκή θεραπεία περιορίζει το AIDS

Η θεραπεία σε πρώιμα στάδια μπορεί να οδηγήσει τελικά σε έλεγχο του ιού του AIDS. Μια γαλλική ιατρική μελέτη που κυκλοφόρησε πρόσφατα αυξάνει τις ελπίδες για θεραπεία της νόσου, υπό την έννοια ότι ο ασθενής μπορεί να μην γιατρεύεται, αλλά δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα της νόσου. Ο ιός περιορίζεται δηλαδή σε πολύ χαμηλά επίπεδα και έτσι δεν χρειάζεται ο ασθενής να υποβάλλεται σε θεραπεία.

Το Νοσοκομείο Νεκέρ συμμετείχε στην περίφημη μελέτη Βισκόντι, η οποία έχει να κάνει με 14 ασθενείς του AIDS που δέχτηκαν αντιρετροϊκά φάρμακα, αμέσως μετά τη μόλυνσή τους. Η φαρμακευτική αγωγή κράτησε τρία χρόνια και οι ασθενείς δεν έχουν ξαναπάρει φάρμακα εδώ και επτά χρόνια.

"Πιστεύουμε, αναμφίβολα, ότι είναι η πολύ γρήγορη θεραπεία, που μας επέτρεψε να ελέγξουμε τον ιό. Η συγκεκριμένη θεραπεία μπλοκάρισε εντελώς την επέκταση του ιού στο σώμα, όταν ο ασθενής νόσησε για πρώτη φορά", ανέφερε η καθηγήτρια Κριστίν Ρουζιού, ιολόγος του Νοσοκομείου Νεκέρ.

Ο ιός, σύμφωνα με ρεπορταζ του Euronews,  έχει την ικανότητα να κρύβεται σε κάποια κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτά τα κύτταρα, λειτουργούν ως δεξαμενή που του επιτρέπει να ανθίσταται, μετά από χρόνια θεραπείας και φαρμάκων. Σύμφωνα με την καινούργια μελέτη, αυτά τα κύτταρα που ονομάζονται "μεταθεραπευτικοί ελεγκτές" παραμένουν στους 14 ασθενείς της έρευνας, λίγα, ακόμη και χωρίς θεραπεία.

Οι περισσότεροι από τους 34 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν μολυνθεί με τον ιό του AIDS, πρέπει να υποβάλλονται σε φαρμακευτική αγωγή για την υπόλοιπη ζωή τους. Αυτά τα φάρμακα κρατούν υπό έλεγχο την αρρώστια, αλλά έχουν παράλληλα αρκετές παρενέργειες. Κοστίζουν επίσης πολύ στα συστήματα υγείας.

Η θεραπεία στα αρχικά στάδια είναι αποτελεσματική στο 10% των περιπτώσεων. Το θέμα είναι τι γίνεται με το υπόλοιπο 90%. Οι ασθενείς της έρευνας Βισκόντι  ίσως μας βοηθήσουν να βρούμε κάποια στιγμή κάποιο εμβόλιο, αν οι ιατροί κατανοήσουν πως λειτουργεί ακριβώς ο οργανισμός αυτών των ασθενών

Σχετικά Tags
AIDS