Ο κακός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε άνοια

Ο ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης του κατά πόσο ένας άνθρωπος θα αναπτύξει άνοια με σωμάτια Lewy - η δεύτερη πιο συχνή μορφή άνοιας στους ηλικιωμένους - είναι αν αυτός παρουσιάζει κινητική δραστηριότητα την ώρα που κοιμάται, σύμφωνα με έρευνα της Mayo Clinic . Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι με διαταραχή συμπεριφορά του ύπνου REM συχνά λειτουργούν έξω τα όνειρά τους με βίαιες κινήσεις, όπως η διάτρηση, η οποία μπορεί να τραυματίσει τον εαυτό τους ή τους εταίρους κρεβάτι. Η διαταραχή συμπεριφοράς κατά των ύπνο REM προκαλείται από την απώλεια της φυσιολογικής μυικής παράλυσης που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου REM. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η διαταραχή αυτή μπορεί να εμφανιστεί στους άνδρες τρεις δεκαετίες ή περισσότερο πριν από την διάγνωση της άνοιας με σωμάτια Lewy ενώ η σχέση μεταξύ της άνοιας με σωμάτια Lewy και των διαταραχών του ύπνου δεν είναι τόσο ισχυρή σε γυναίκες, προσθέτουν.

Ερευνητές από την Mayo Clinic της Φλόριντα και της Μινεσότα, εξέτασαν τις μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου από 75 ασθενείς που έπασχαν από την συγκεκριμένη μορφή άνοιας. Οι ερευνητές έλεγξαν τα ιστορικά των ασθενών για να δούμε είχαν διαγνωστεί με διαταραχή του ύπνου REM. Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα και τις απεικονίσεις του εγκεφάλου παρατήρησαν ότι όσοι έπασχαν από την διαταραχή του ύπνου είχαν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια.

“Δεν είναι σίγουρο ότι όσοι πάσχουν από αυτή την διαταραχή θα εμφανίσουν άνοια. Ωστόσο από την έρευνα φάνηκε ότι το 70-80% των ανδρών με άνοια με σωμάτια Lewy, έπασχαν από διαταραχή του ύπνου REM. Για αυτό λέμε ότι πρόκειται για έναν ισχυρό δείκτη διάγνωσης της άνοιας”, τόνισε η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Μελίσα Μάρει.

Ο δείκτης αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στο μέλλον και στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ και να ανοίξει το δρόμο για νέες φαρμακευτικές θεραπείας κατά τις άνοιας. Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Ντιέγκο.