Ένας στους 10 γιατρούς έχει δώσει εικονικά φάρμακα σε ασθενή

Οι περισσότεροι οικογενειακοί γιατροί έχουν δώσει ψευδοφάρμακο (πλασέμπο) σε τουλάχιστον έναν από τους ασθενείς τους, σύμφωνα με την μελέτη PLOS One που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον. Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε, το 97% των ερωτηθέντων γιατρών παραδέχτηκε ότι είχε συστήσει ένα χάπι ζάχαρης ή μια θεραπεία που δεν ανταποκρινόταν στην πάθηση για την οποία ο ασθενής είχε επισκεφθεί τον γιατρό.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, περίπου ένας στους 10 από τους συμμετέχοντες γιατρούς είπαν ότι είχαν δώσει έναν ασθενή ένα χάπι ζάχαρης ή μια ένεση αλμυρό νερό αντί για μια πραγματική θεραπεία κάποια στιγμή στην καριέρα τους .¨Όπως ανέφεραν, αυτό το έκαναν είτε επειδή οι ασθενείς ζήτησαν να τους χορηγηθεί θεραπεία ενώ δεν χρειαζόταν, είτε για να τους καθησυχάσουν.

“Τα εικονικά φάρμακα είναι αποδεκτά, όσο δεν προκαλούν ζημιά και όσο δεν κοστίζουν ακριβά. Πολλοί γιατροί τα χρησιμοποιούν και βοηθούν τους ασθενείς τους. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή γιατί υπάρχουν κίνδυνοι. Δεν είναι όλα τα πλασέμπο ασφαλή. Για παράδειγμα αν κάποιος πάρει πολλές βιταμίνες μπορεί να βλάψει τον οργανισμό του”, επεσήμανε η  Δρ. Κλαιρ Τζεράντα, πρόεδρος του Royal College. 

Οι γιατροί από την μεριά τους υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια θέση για τα εικονικά φάρμακα στην ιατρική. Ωστόσο προειδοποιούν ότι, ορισμένες θεραπείες με πλασέμπο φάρμακα μπορεί να είναι ακατάλληλες καθώς μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες ή ανθεκτικότητα στα κανονικά φάρμακα. Για παράδειγμα, μία από τις αγωγές με εικονικό φάρμακο που προσδιορίζονται στη μελέτη ήταν αντιβιοτικά για ύποπτες ιογενείς λοιμώξεις, τα οποία είναι ανίσχυρα απέναντι στους ιούς , επομένως και άχρηστα.