Αιματολογική εξέταση με νανοσυσκευή κάτω από το δέρμα

Μια μικροσκοπική συσκευή που κάνει αιματολογική εξέταση ανέπτυξαν Σουηδοί ερευνητές, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από το δέρμα και να κάνει αιματολογική ανάλυση μέσα από το κινητό τηλέφωνο. Πρόκειται για μια μικροσκοπική συσκευή που με την χρήση μιας βελόνας είναι σχεδιασμένη να εισαχθεί στον ενδιάμεσο ιστό κάτω από το δέρμα στην περιοχή της κοιλιάς, των ποδιών ή των βραχιόνων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορεί να παραμείνει εκεί για μήνες μέχρι να αντικατασταθεί ή να αφαιρεθεί εντελώς.
 
Μέσω της ασύρματης τεχνολογίας θα μπορεί να “διαβάζει” μέχρι πέντε αιματολογικούς δείκτες ταυτόχρονα και να στέλνει μέσω bluetooth  τα αποτελέσματα στον γιατρό. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η συσκευή θα είναι διαθέσιμη στους ασθενείς μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. 
 
“Η συσκευή αυτή μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη  για την παρακολούθηση χρόνιων παθήσεων, όπως η υπερχοληστερολαιμία, ο διαβήτης καθώς και για την συνεχή παρακολούθηση της επίδρασης φαρμάκων στο αίμα, όπως των φαρμάκων που χορηγούνται στη χημειοθεραπεία”, επεσήμανε ο καθηγητής Τζιοβάνι Ντε Μιτσέλι από το Ecole Polytechnique Federale της Λωζάνης. Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, η συσκευή θα επιτρέπει την άμεση και συνεχή παρακολούθηση με βάση την ατομική ανοχή του ασθενούς και όχι το βάρος, την ηλικία ή τις εβδομαδιαίες εξετάσεις αίματος. 
 
Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές έχουν δοκιμάσει τη συσκευή τους στο εργαστήριο και σε ζώα και υποστηρίζουν ότι μπορεί να ανιχνεύσει αξιόπιστα τους δείκτες της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, καθώς και ορισμένων άλλων κοινών ουσιών που ψάχνουν οι γιατροί. Οι επιστήμονες ελπίζουν να αρχίσουν σύντομα τις δοκιμές της συσκευής σε ασθενείς που χρειάζονται πολλή στενή παρακολούθηση συμπεριλαμβανομένων των επαναλαμβανόμενων εξετάσεων αίματος.