Παγίδα το περιποιημένο “μπικίνι”

Οι γυναίκες που φροντίζουν για ένα καλλωπισμένο μπικίνι έχουν αυξημένο κίνδυνο για μία ιδιαίτερα μεταδοτική ιογενή λοίμωξη του δέρματος, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα. Σύμφωνα μες την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην "Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση" (BMJ), το ξύρισμα και η αποτρίχωση με κερί στα γεννητικά όργανα και την περιοχή του μπικίνι μπορεί να προκαλέσουν μικροτραυματισμούς στο δέρμα, δημιουργώντας πύλη εισόδου παθογενών ιών που προκαλούν λοιμώξεις όπως η μολυσματική τέρμινθος.

Πρόκειται για μία δερματοπάθεια, στην οποία εμφανίζονται στρογγυλές βλάβες σαν μαργαριτάρια, η οποία μπορεί να εμφανισθεί σε άτομα κάθε ηλικίας, αλλά είναι συχνότερη σε παιδιά, νεαρούς ενήλικες και σε άτομα με ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενημένο λόγω ασθενείας ή φαρμάκων.

Ο μολυσματικός ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα από την άμεση δερματική επαφή ή ακόμα και από επαφή με μολυσμένα είδη όπως οι πετσέτες. Συνήθως όμως εξαφανίζεται μόνος του χωρίς να προκαλεί συμπτώματα παρά μόνο μερικές κοκκινίλες, σαν ερεθισμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό θα είναι να αποφεύγεται η τριβή των κόκκινων σημαδιών γιατί μπορεί να αιμορραγήσουν, να δημιουργηθούν ουλές και να αυξηθεί ο κίνδυνο εξάπλωσης της μόλυνσης.

Η ερευνητική ομάδα από  το Πανεπιστήμιο Emory της Γαλλίας, μελέτησαν 30 πάσχοντες από μολυσματική τέρμινθο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Οι 24 από τους ασθενείς ήταν άνδρες και οι 6 γυναίκες, ενώ η μέση ηλικία ήταν τα 29,5 χρόνια. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι εννέα στους δέκα είχαν αφαιρέσει τις τρίχες από την περιοχή των γεννητικών οργάνων, με το 70% να έχουν επιλέξει ως μέθοδο αφαίρεσης το ξύρισμα και οι υπόλοιποι το κερί ή κάτι ανάλογο.

Σε τέσσερις περιπτώσεις η δερματοπάθεια είχε εξαπλωθεί στην κοιλιά των ασθενών, ενώ σε μία στους μηρούς. Επιπλέον, στο ένα τρίτο των περιπτώσεων συνυπήρχαν άλλα δερματολογικά προβλήματα, όπως η ανάπτυξη τριχών προς τα μέσα, τα κονδυλώματα και η θυλακίτιδα.