Διακοπή καπνίσματος : Έξτρα βάρος αλλά…καλή καρδιά!

Πολλοί καπνιστές διστάζουν να "κόψουν" το τσιγάρο, στην ιδέα ότι μπορεί να "βάλουν" κάποια παραπανίσια κιλά. Ωστόσο σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, τα οφέλη για την καρδιά είναι πολύ μεγαλύτερα ακόμα και αν ο δείκτης της ζυγαριάς ανέβει. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American Medical Association, αξιολόγησε τις συνήθειες 3.000 καπνιστών και την υγεία της καρδιάς τους κατά την περίοδο 1981-2011.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι πρώην καπνιστές που είχαν μείνει μακριά από το τσιγάρο για περισσότερα από τέσσερα χρόνια,  είχαν 54% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής και αρτηριακής νόσου από τους καπνιστές. Αντίστοιχα  όσοι είχαν διακόψει το κάπνισμα για λιγότερο από 4 χρόνια είχαν 53% χαμηλότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο, παρόλο που - όπως φάνηκε από την έρευνα - το βάρος τους είχε αυξηθεί περίπου κατά 5 κιλά.

"Μπορούμε τώρα να πούμε χωρίς αμφιβολία ότι η διακοπή του καπνίσματος έχει μια πολύ θετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα, μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες σε ασθενείς με και χωρίς διαβήτη, ακόμη και σε περίπτωση που παρουσιάσουν μέτρια αύξηση του σωματικού τους βάρους", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ. Τζέιμς Μέιγκς, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι ο φόβος για αύξηση του βάρους δεν θα πρέπει να αποτρέπει τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα, και προτείνουν την χρήση βοηθημάτων όπως παστίλιες, τσίχλες κλπ για να αντισταθούν στον πειρασμό να ανοίξουν το ψυγείο για να ξεράσουν την ανάγκη τους για τσιγάρο.