Τα γηρατειά καταστρέφουν τις αρτηρίες

Η αθηροσκλήρωση μπορεί να οφείλεται στην γήρανση και όχι στον ανθυγιεινό τρόπο ζωής όπως πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Τhe Lancet", έδειξε ότι η μέχρι τώρα "διάγνωση"  ότι η αθηροσκλήρωση προκαλείται από την κακή διατροφή, το κάπνισμα, την παχυσαρκία και την καθιστική ζωή, ίσως είναι τελικά εσφαλμένη.

Ερευνητές που έκαναν αξονικές τομογραφίες σε 137 μούμιες από τέσσερις διαφορετικές περιοχές, ανακάλυψαν ότι, ακόμα και 4.000 χρόνια πριν, η αθηροσκλήρωση αποτελούσε ασθένεια της προχωρημένης ηλικίας και όχι της κακής διατροφής. Συνολικά, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι από τις 137 μούμιες που εξετάστηκαν, το 34% έπασχε από αθηροσκλήρωση.  Προηγούμενες μελέτες σε μούμιες της Αιγύπτου έχουν δείξει ότι η ασθένεια υπήρχε και τότε, αν και πολλοί αμφισβητούν τα ευρήματα υποστηρίζοντας ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μουμιοποιούσαν μόνο την "ελίτ" της κοινωνίας, οι οποίοι έτρωγαν τροφές με υψηλά λιπαρά και ασκούνταν ελάχιστα.

"Τα ευρήματά μας φαίνεται να θέτουν υπό αμφισβήτηση τα αίτια της αθηροσκλήρωσης που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, και ότι η πάθηση θα μπορούσε κατά κάποιο τρόπο να σχετίζεται με την διαδικασία της ανθρώπινης γήρανσης", δήλωσε ο Κάλεμπ Φιντς, καθηγητής Γεροντολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και μέλος της έρευνας. Ωστόσο, οι επιστήμονες τόνισαν ότι δεν γνωρίζουν αρκετά για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων που μελετήθηκαν για να πούνε με σιγουριά αν ο τρόπος ζωής ή οι γενετικοί παράγοντες βρίσκονται στην ρίζα των καρδιαγγειακών προβλημάτων.

"Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν, αλλά τις επιλογές του τρόπου ζωής που μπορεί επηρεάσουν την υγεία μας στο μέλλον", ανέφεραν χαρακτικά οι ερευνητές.