Σιωπηρός “δολοφόνος” το κόκκινο κρέας

Το επεξεργασμένο κρέας όπως το λουκάνικο, το μπέικον και το ζαμπόν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη μελέτη σε δείγμα μισό εκατομμυρίου ανθρώπων σε δέκα μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες για διάστημα περίπου 13 ετών.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό, BMC Medicine κατέδειξε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος συνδέεται με την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, ανάπτυξης κακοήθων νεοπλασιών καθώς και πρώιμους θανάτους, καθώς το αλάτι και τα χημικά που χρησιμοποιούνται για την συντήρηση αυτών των τροφίμων είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για τον οργανισμό μας.

Από την άλλη, η μελέτη έδειξε ότι όσοι τρώνε τέτοια κρέατα, τείνουν επίσης να τρώνε λιγότερα φρούτα και λαχανικά, να καπνίζουν, να πίνουν περισσότερο αλκοόλ, να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, να ασκούνται λιγότερο σωματικά και γενικότερα να έχουν συνήθειες επιβλαβείς για την υγεία τους.

Όπως φάνηκε στην έρευνα , 1 στους 17 ανθρώπους που συμμετείχαν στην μελέτη πέθαναν,  οι 10.000 από καρκίνο και οι 5.500 από καρδιά. Η ανάλυση των στοιχείων αποκάλυψε ότι όσοι έτρωγαν πάνω από 160 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος τη μέρα δηλαδή περίπου δύο λουκάνικα και μια φέτα μπέικον είχαν 44% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με όσους έτρωγαν μόνο 20 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά.

“Η μεγάλη κατανάλωση κρέατος, ειδικά επεξεργασμένου συνδέεται με έναν μη υγιή τρόπο ζωής. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι αν κόψουν το τσιγάρο ή χάσουν βάρος, ότι δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο. Μπορεί το σταμάτημα του καπνίσματος είναι πιο σημαντικό από το κόψιμο του κρέατος, αλλά θα συνιστούσα στους ανθρώπους να μειώσουν την κατανάλωσή του”, δήλωσε η Σαμπίν Ρόρμαν. Προσέθεσε ακόμα ότι αν όλοι όσοι συμμετείχαν στην έρευνα, έτρωγαν το πολύ 20 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος τη μέρα, το 3% των πρόωρων θανάτων θα είχαν αποφευχθεί.