Επιστήμονες από μία βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση για τον καρκίνο θα συνεργαστούν με γκουρού της τεχνολογίας από εταιρείες όπως οι Amazon, Facebook και Google, για να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν ένα πρόγραμμα για ένα "έξυπνο" κινητό τηλέφωνο, που θα έχει στόχο την επιτάχυνση της έρευνας για νέα φάρμακα κατά του καρκίνου.
Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο θα επιτρέπει σε όλους τους χρήστες smart phone να ερευνούν σημαντικά επιστημονικά δεδομένα ενώ ταυτόχρονα να παίζουν ένα παιχνίδι στο κινητό τους.
Επικεφαλής του σχεδίου είναι η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Cancer Research UK (CRUK) η οποία εργάζεται σκληρά για τον εντοπισμό των γενετικών ανωμαλιών που οδηγούν στην εμφάνιση καρκίνου και για την εξεύρεση νέων τρόπων διάγνωσης και θεραπείας των ασθενών, πιο στοχευμένων, με βάση το γενετικό προφίλ τους και το προφίλ των όγκων τους.
Το πρώτο βήμα απευθύνεται σε 40 προγραμματιστές Η/Υ, παίκτες, γραφίστες και άλλους ειδικούς που καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα παιχνίδι με τίτλο "GameJam", μέσα σε ένα σαββατοκύριακο, προκειμένου να μετατρέψουν τα ανεπεξέργαστα δεδομένα της οργάνωσης που αφορούν τη γονιδιακή προδιάθεση, σε ένα παιχνίδι για μελλοντικούς "πολίτες-επιστήμονες".
Μετά το GameJam, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από σήμερα μέχρι την Κυριακή, μία εταιρεία θα υλοποιήσει την ιδέα του παιχνιδιού και η εφαρμογή της αναμένεται στα μέσα του 2013.
Σε μία ευρεία διεθνή έρευνα για τη γενετική σε σχέση με τον καρκίνο του μαστού, η οποία δημοσιεύτηκε πέρυσι, οι ερευνητές του CRUK είπαν ότι είναι πλέον σε θέση να κατατάξουν την ασθένεια σε 10 υποκατηγορίες-ένα εύρημα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο ασφαλή και στοχευμένη θεραπεία στο μέλλον.
Η έρευνα αυτή εντόπισε επίσης πολλά εντελώς νέα γονίδια που προκαλούν την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, προσφέροντας την πιθανότητα παρασκευής νέων τύπων φαρμάκων.
"Με τη συλλογική δύναμη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων ανά τον κόσμο που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να αναλύσουν αυτά τα δεδομένα, μπορούμε να επιταχύνουμε δραστικά τη διαδικασία της έρευνας", τόνισε το CRUK.
Ο καρκίνος ήδη σκοτώνει περισσότερους από 7,5 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο και ο αριθμός των πασχόντων αναμένεται να αυξηθεί κατά 75% και άνω μέχρι το 2030,σύμφωνα με την υπηρεσία για τον καρκίνο IARC του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).